Една история - два варианта:

1. Град, площад, той, тя и няколко педала. Всичко започва с вокално тупца-тупца... издига се, завтърта се,  слиза и започва да крачи монотонно. Постепенно над него се наслагват разтеглени букви, които звучат ту като туба, ту като бас китара, ту като някакъв странен инструмент... и всичко това, крачейки се среща с вокала – мъжки, готин! Текстът - винаги остроумен, дълбок и въздействащ!

2. Град, площад, Dub FX, Flower Fairy, loop станция и педали за ефекти. Dub FX всеки път изпълнява парчетата си все едно ги измисля на момента. Първо малко бийтбокс, за да запише ритъма. След това използва гласа си, за да запише различни звуци. Те се смесват, наслагват, преливат един в друг, туширани или подсилени с някой и друг ефект. Харесва му...  и започва да пее или рапира върху музиката, която звучи сякаш е дело на цяла банда...

I can see in your eyes that you’re living the lies, you divided your mind from the things that make you real… *

Като че ли нито един от вариантите на историята не е особено полезен. Всъщност чуйте...

Той не е бийтбоксър, както често го определят. Бийтбоксингът е малка част (все пак съществена) от музиката на Dub FX. Той дори споделя, че според него бийтбоксингът, сам по себе си, е скучен. "Бийтбоксингът обикновено е последното нещо, за което мисля. Много повече ме интересува педалът с ефектите и възможността да издавам различни звуци с гласа си”, споделя Dub FX в едно от интервютата си.

Все пак някога, в началото, преди около 10 години, когато Бенджамин Станфорд е бил на 16, всичко е започнало именно с бийтбоксинг, пеене и рапиране в различни банди из клубовете в Мелбърн, Австралия. Но, както самият Dub FX признава, нито едно от тези три неща не са му се отдавали много... тогава.

Бенджамин Станфорд е роден в Сейнт Килда, Мелбърн, Австралия, но се чувства повече у дома си в Манчестър, Англия, където открива най-важните неща в живота си. Първо - loop станцията, която осмисля творчеството му. Второ – Шошана Садиа или Flower Fairy,  която осмисля всичко останало. Именно Flower Fairy е тази, която запознава Бен Станфод с jungle, Drum&Bass и dubstep музиката. "Започнахме да се мотаем заедно из улиците на Манчестър с два чифта слушалки, включени към един mp3 плейър. Редувахме моя и нейния плейър и си пускахме един на друг любимите ни парчета”, разказва Dub FX пред emuspace.co.uk. Така младият австралиец се запознава с характерните за Великобритания стилове и веднага ги заобичва. Заобичва и Flower Fairy, която днес е негова годеница, сътрудник, промоутър... въобще всичко – двамата са неразделни и пътуват навсякъде заедно.

А пътувания са много. Двойката обикаля улиците на различни градове и изнася представления, които без ПиАр, без каквато и да било реклама или промоция скоро се превръщат в сензация в интернет. Клипове от уличните изпълнения на Dub FX, качени в сайтовете за видеосподеляне, са гледани милиони пъти и голяма част от тази многомилионна аудитория вече се самоопределя като "стабилна фенска маса”.

През 2007 година Dub FX издава първият си албум – Live On The Streets, който включва негови изпълнения на живо в различни градове в различни държави.

През 2009 г. уличният музикант за кратко изоставя комфорта на площадите и тротоарите и влиза в студио, за да запише първия си студиен албум Everythinks a Ripple, в който си партнира с Flower Fairy и Mr. Woodnote – също уличен музикант, който си служи с loop техниката, но с различен инструмент – саксофон (тук е мястото да ви подканя моментално да чуете Flow).

Тези тримката + The Bonobo Hobos и Cade съвсем скоро ще шашнат и българските фенове. Музикалната дружинка в момента обикаля света с турнето "Cause & FX" и на 10 август ще раздвижи с всевъзможни звуци столичния клуб Yalta. Преди броени дни стана ясно, че Yalta няма да е единствената БГ спирка в турнето на музикантите – на 12 август Dub FX и компания ще огласят Cacao Beach.

Малко ми е трудно да си представя уличните музиканти, извадени от обичайния им контекст – улицата, който си е доста съществена част от чара им....но: "Когато съм на улицата се фокусирам повече върху продажбата на моите CD-та, защото така си изкарвам парите”, казва Dub FX и споделя, че именно това е причината на улицата да структурира песните си в "по-поп формат”. В клубовете е съвсем друго. Музикантът споделя, че на клубните си участия си позволява повече заигравки с песните и повече импровизации. "Сценичните ми шоута всъщност имат повече спонтанност и контакт с публиката”, споделя Dub FX пред emuspace.co.uk.

Странно…? Все едно! Там сме!

Ако и вие вече сте решили да се срещнете с Dub FX на живо, не бъдете темерути, a кажете едно "здрасти” :) Аз сега ви казвам "чао” и ви напомням да гласувате в анкетата, в която четирима изпълнители от миналата седмица и един чисто нов се борят да станат следващия герой в "Музика за четене”.

* Мога да видя в очите ти, че живееш в лъжи, отделил си съзнанието си от нещата, които те правят истински - (англ. ез)