Съставка в динята може да допринесе за понижаване на кръвното налягане, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от ЮПИ.
Изследователите Артуро Фигероа и Бахрам Арджманди от Държавния университет на Флорида заявиха, че динята съдържа органичната съставка л-цитрулин, която е свързана с л-аргинин - аминокиселината, нужна за образуването на азотен оксид, който е от особено значение за регулирането на съдовия тонус и здравословните нива на кръвното налягане. Л-цитрулин се превръща в л-аргинин в организма, поясни Фигероа. Все пак консумацията на л-аргинин под формата на хранителна добавка не е опция, защото може да причини гадене, стомашни проблеми и диария.
Изследователите установили, че са налице подобрени артериални функции и понижено кръвно налягане у участниците - четирима мъже и пет жени на 51-57-годишна възраст, които 6 седмици ежедневно приемали "терапевтични дози" диня.
Динята е най-добрият природен източник на съставката л-цитрулин, която обаче е достъпна и под формата на таблетки, отбеляза Фигероа.
Резултатите от изследването са публикувани в American Journal of Hypertension.
