Вече имаме някаква гаранция, че когато купуваме колбаси и си поръчваме кебапчета, ще консумираме истинско меса. От понеделник влизат в сила нови девет стандарта за 20 месни продукта от свинско, говеждо и пилешко. Всички колбаси, които ще се правят по стандарта ще се наричат "Стара планина".
Етикетът "Стара планина" ще означава, че си купувате кайма или кебапчета, в които няма соя, картофено нишесте, допълнително добавени фибри или механично обезкостено месо.
"Местните продукти, които носят наименованието "Стара планина" съответно ще означава, че те са съставени само от месо и ще отсъстват консерванти и оцветители...", каза д-р Любомир Кулински, ДВСК.
Освен кайма и кебапчета, стандартите ще важат и за кюфтета, сурова наденица, варени и варено-пушени колбаси. Както от червено, така и от птиче месо. Според новите стандарти например, каймата "Стара планина" може да бъде 2 вида: направена само от свинско месо, или от 60 процента свинско месо и 40 говеждо месо.
Според стандартите в каймата, наденицата и карначетата ще може да има 2 процента сол. Във варените и пушените малотрайни колбаси не трябва да съдържат повече от 2,2% сол, а свинското и говеждото - не повече от 3,5%. Все още не се знае колко ще струват колбасите, произведени по новия стандарт. Едно е сигурно - че те ще бъдат по-скъпи.
Валя Василева продава колбаси вече 10 години. Скептична е за това до колко ще се търсят новите продукти.
„Хората напоследък търсят цената, не толкова качеството. Гледат да им е по джоба. Значи има марки, които държат и цена и качество, но хората търсят цената”, каза Валя Василева.Някои от потребителите предпочитат по-малко количество, но по-добро качество. Когато е качествено, то е и по-скъпо, а когато е по-долно качество е по-евтино, казват други.
Санитарните власти от своя страна обещават засилен контрол на тези продукти. Защото освен, че са скъпи, те ще са и доста по-малотрайни от другите.
Стандартите няма да са задължителни за всички производители
Тези стандарти са пожелателни. Това означава, че производителите, които искат да продължат да слагат соя в каймата си, могат да го правят. Тези стоки обаче няма да имат правото да носят етикета "Стара планина".
Колко време ще е необходимо на производителите да произведат стока спрямо този стандарт?
„Утвърдените стандарти са унифицирани продукти, които се произвеждат по една и съща рецептура и технология”, каза за bTV Новините един от технолозите, участвал в изготвянето им – инж. Павлина Лилова. Тези продукти ще са нови в производството на месопреработвателите и ще е нужно технологично време, за да се внедри, както и за да се тества.
Очаква се тези продукти да излязат на пазара до месец и половина – два.
