Утре българската държава започва евакуация на наши съграждани от Египет. 50 българи са поискали помощ, за да се приберат в България. Външното ни министерство изпраща правителствения самолет. Към този момент, в Египет има 250 наши сънародници. В това число обаче не влизат българите в египетските курорти.

На летището в Кайро цари пълен хаос. Това сериозно затруднява планирането на операцията по евакуиране на нашите сънародници, тъй като според наш източник не е ясно дали изобщо самолетът ще има къде да кацне. Общо 50 българи вече са изявили желание да бъдат евакуирани. 30 от тях се намират в Кайро, петима са в Александрия, двама в Суец и шестима 6-ма са в Хургада.

По информация на bTV 15 българи са блокирани на летището

Свързахме се с двама наши сънародници, които нямат търпение да се качат на самолета утре -
треньорът и помощник-треньорът на клуб ЕННПИ - Кайро - Стойчо Младенов, и Анатоли Нанков.

Правителственият самолет може да прибере българите най-рано утре. Евакуацията трябва да приключи до 15 ч. местно време - тогава започва комендантският час, който забранява движението на хора, автомобили и на градския транспорт. В къщата на Анатоли Нанков вече се събират българи, за да пътуват заедно към летището.

"Това е най-доброто решение да се приберем в България поне докато утихнат тука нещата и се нормализира обстановката. Банките не работят и не можеш да теглиш пари. Хората в селището където живеем имат всичко по принцип, но парите свършват по банкоматите и банките не работят не можем да пазаруваме и хранителните продукти свършват", каза Нанков. Според Стойчо Младенов преди седмица никой дори не си е помислял, че подобни събития ще връхлетят Египет.

"Напрежението си е сериозно. Тук при нас е по-спокойно, защото ние живеем в една зона, която е охранявана - най-скъпата зона в Кайро. Населението се организира по най-добрия начин. Създадоха се групи, които дежурят на барикадите и така се контролира влизането и излизането от Рехаб - така се казва нашето място", каза Младенов. Засега, повечето българи не желаят да се евакуират. Това обаче може да се промени в близките часове.

Хаосът на летището в Кайро се поддържа от хилядите египтяни и чужденци, които се надяват да се сдобият със самолетни билети, за да напуснат размирната страна.

Тази нощ Турция е репатрирала 1444 души от Египет

Тайланд също предприе мерки, а Германия до този час е изтеглила 140 души, а Индия – 300. За не всички чужденци обаче ситуацията е толкова драматична. Близо 40 хиляди руски туристи отказват да прекратят ваканцията си, докато руски компании евакуират служителите си.