Задушавана близо половин век, частната инициатива в Куба си поема нови и нови глътки въздух. В страната вече отварят врати частни ресторанти, закусвални и кафенета. Само през първия месец на реформата са издадени над 35 000 разрешителни.

Тази инициатива е прекрасна, защото дава огромни възможности на професионалистите, смята Хусто Перес, собственик на ресторант.

Още по времето на Фидел Кастро е имало опит за създаване на частни заведения, но заради системата от 1500 до днес са оцелели едва стотина ресторанта. Една от причините е, че храните се разпределят за населението чрез купонна система и на пазара няма свободни количества стоки.

Така ще се стимулира икономическото развитие, защото всеки ще се бори да върви напред, смята Рафаел Кабалеро, работник в кафене.

Властите очакват частните ресторанти да дадат работа на над 500 000 души. А кубинците казват, че който обича да работи, няма да умре от глад.