За над 600 000 български деца днес отново удари училищния звънец. От тях 60 000 прекрачиха училищния праг за първи път. Под звуците на националния химн и с издигането на българския трибагреник точно в 9 часа сутринта започна новата учебна година в училищата в страната. Най-развълнувани на този ден са първокласниците и техните родители.

Спазвайки училищните ритуали, новата учебна година бе открита в Първа английска гимназия и в 112 Основно училище в София. На училищния празник присъства и министърът на образованието.

Усмивки, букети и много вълнение белязаха първият учебен ден във Велико Търново.

Вълнението се оказа най-голямо за първокласниците и техните родители. Тази година училищния праг в областта за първи път прекрачиха 2 100 деца. В сравнение с миналата година броят им леко се е увеличил. Родители на над 1 600 ученици са избрали целодневната форма на обучение. Първият училищен звънец пожела успешен старт на общо 25 000 ученици.

Над 5 600 са първокласниците в Пловдив и областта, с 1000 повече от миналата година.

За първи път от тази учебна година в града се въвежда целодневната форма на обучение за първокласниците. Безплатни занимални са осигурени в 99% от учебните заведения в областта, твърдят от инспектората.

Как започна първият учебен ден за едно дете от Шумен - наш екип беше тази сутрин с първолачето още от дома му.

За Огнян и семейството му днешният ден започна от ранни зори със силно вълнение и съвсем нов ритъм. Прическата и раницата за първия учебен ден са приготвени от вечерта. Още преди месец са купени всички необходими пособия, а много от играчките са прибрани под леглото.

Огнян познава буквите, знае и цифрите. Обича да разказва приказки на малкото си братче. Родителите са убедени, че няма да му е трудно в първи клас, защото подготовка за това е направена още в предучилищната група.

През новата учебна година драстични промени няма да има, съобщи министърът на образованието

Сергей Игнатов в специално интервю за bTV. Отпадат малките матури след 5 и 6 клас, а целодневното обучение за първокласниците е решение на училищата. Министър Игнатов очаква до края на годината парламентът да приеме новия закон за училищното образование, за да се модернизира средното образование.  

- Тази година, която е кризисна, не мога да обещая увеличение на учителските заплати, но със синдикатите се договорихме за редица подобрения. Учителската заплата не е висока, но е по-добра от тази в университетите. Ще има редица придобивки. И следващият бюджет ще бъде като този от 2009 година – заяви министърът.

- Вие как искате да изглежда едно училище и един учебен час?
- Едно училище от средно европейски ранг - прекрасна материална среда, много възможности за информационна среда, добри санитарни възли и места за отдих на учениците. Столовото хранене да бъде заменено с клуб ресторант в училище и много е важен контактът ученици-учители.

- Каква оценка бихте си писали за тази година?
- За тази година ще постигнем едно 4,50-5,00.