Световната социална мрежа Фейсбук е подложена на атаки от Грийнпийс интернешънъл, защото строи свой център за данни в Прайнвил, щата Орегон, който ще бъда захранван от Пасификорп - компания, която набавя 58% от енергията си от изгаряне на въглища, пише "Ню Йорк таймс".

За съхраняването и предаването на съобщения, снимки и друга информация във Фейсбук е необходимо голямо и нарастващо бързо количество енергия, тъй като мрежата продължава  да се разраства. Членовете на сайта надминаха 500 млн. през юли тази година.

Когато компаниите не избират щадящи околната среда енергийни източници, които да захранват сървърите им, се създава голяма заплаха за околната среда, твърди Грийнпийс. Организацията започна кампанията си през февруари, като призова Фейсбук да развали приятелството си с въглищата, наричани "най-мръсните източници на енергия и най-големия източник на замърсяване в света, причиняващо глобално затопляне".

В двеминутен анимационен видеоклип, пуснат през септември, основателят на Фейсбук Марк Цукерберг е предупреден, че ще загуби 500 000 от приятелите си - колкото са членовете на Фейсбук, подкрепящи кампанията - ако продължава да захранва социалната мрежа с енергия от въглища. Кампанията на Грийнпийс, която призовава Фейсбук да премине на енергия от ветрогенератори, вече е привлякла още 100 000 свои поддръжници.

Организацията настоява Фейсбук да се придържа към план от пет точки, който предвижда постепенното изключване на въглищата като енергиен източник и избиране на места за центрове, които разчитат само на напълно чисти, възобновяеми енергийни източници.

Ако двата основни компонента на работата на Фейсбук - центровете за данни и телекомуникационните мрежи – продължават да нарастват със сегашното темпо, потреблението на енергия от Фейсбук ще стане над три пъти по-голямо и ще възлезе на близо два трилиона киловат часа до 2020 г., сочи доклад на Грийнпийс, публикуван през март. Това е повече от настоящото потребление на енергия в Бразилия, Канада, Франция и Германия, взети заедно.