Рекордни жеги през почивните дни. Синоптиците предупреждават за температури до 38 градуса. Дори по обед днес в София термометърът показва температура около 28 градуса, днес следобед почти в цяла България температурите ще превишат 30 градуса.

Още от утре вече започват предупредителните кодове на синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология.

Утре в сила ще е Жълт код

Още от утре в сила влиза код "Жълто" за опасно високи температури в 9 области на страната. Това са Видин, Монтана, Плевен, Русе, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Ямбол.  

Най-горещо ще е в неделя и понеделник, тогава се очакват температури до 38 градуса и в Западна България. В градовете Видин и Сандански за неделя се очакват температури близки до рекордните. Но рекорди може и да няма, защото неведнъж през юли сме имали температури около 40 градуса, а засега не се очаква да е чак толкова горещо.

Избягвайте предстоя директно под слънцето

в най-горещите часове на деня, още повече сега са почивни дни. Всички досега очаквахме с нетърпение да стане слънчево и горещо за море и планина, а сега вече искаме почивка от жегите.

Но горещото време ще продължи доста дълго. Това е и най-изтощително за организма, когато жегите са продължителни. Така че почивайте си повече и не забравяйте често да се разхлаждате.

Можем сами да изберем къде да прекараме горещите събота и неделя. Идеи от рубриката „Аз,репортерът” за места, който са спасение в жегите – вижте в прикачения видеофайл, както и фотографиите в рубриката .