Виктор Саморано, един от 33-мата миньори, блокирани на 700 метра под земята в рухнала мина в северната част на Чили, изпрати вчера стихотворение до спасителите си, предаде ДПА. В него той описва преживяванията си в медната мина от 5 август досега. Миньорът споделя недоволството си от чакането да бъдат открити от спасителни екипи. Групата беше в неизвестност 17 дни, преди да бъде открита. Стихотворението беше прочетено от чилийския министър на здравеопазването Хайме Манялич.

Началникът на спасителните екипи Андре Сугарет заяви, че чакат и пробивна машина от Националната петролна компания (ENAP), с която ще могат да прокопаят по-бързо тунел и да стигнат до миньорите след месец и половина.

С оборудването, което се използва до този момент, чилийските власти очакват, че ще извадят миньорите след три или четири месеца. Досега са прокопани 40 метра от спасителния кладенец, който трябва да бъде с дълбочина от 702 метра, допълва ИТАР-ТАСС.

Заклещените под земята миньори получават храна, вода и други крайно необходими предмети през малки проходи, които осигуряват оцеляването им.