През изминалото денонощие на територията на страната са станали 13 тежки пътнотранспортни произшествия с 19 ранени, от които двама с опасност за живота. Това съобщиха от СБА. За района на София са станали 131 леки и две тежки катастрофи с трима ранени.

Пътищата от републиканската мрежа са проходими при зимни условия. Пътните настилки в страната са сухи, на места мокри, а заснежени в областите София, Пазарджик и района на Трън, прохода Петрохан и Родопите поради снеговалеж. По високите места пътищата са заледени, почистени и обработени.

Пътната настилка на АМ "Тракия” е мокра в района на Пловдив и Пазарджик, а в района на Софийска област е заснежена. АМ "Хемус” е мокра в района на Софийска област, АМ "Марица” е суха. Поради мъгла е намалена видимостта до 50 метра в района на Ябланица, до 100 метра в района на Исперих и до 150 метра в района на Дулово.

Затворени са проходите Твърдица – Елена, Етрополе – Златица и Върбишки, както и Дюлински за товарни автомобили. Затворен за товарни автомобили и моторни превозни средства с ремаркета и полуремаркета е и проходът Троян –Кърнаре.

Въведени са следните ограничения: товарните автомобили да са без ремаркета и полуремаркета през прохода Вратник и по пътищата Батак – Доспат, Белово – Юндола, Велинград – Сърница, Ракитово – Цигов чарк, Доспат – Гоце Делчев и Доспат – Сърница. Забранено е движението на товарни автомобили по пътя Смоличане – Пелатиково.

Забранено е преминаването на моторни превозни средства с обща маса над 10 тона през проходите Шипка, Петрохан и Вратник, и над 20 тона през Айтоски проход.