Българската прокуратура ще поиска да се запознае на място със събраните доказателства по делото за трагедията в Охридското езеро, при която преди две години загинаха 15 български граждани. Ще бъдат търсени виновните за трагедията въпреки присъдите на македонския съд.

Разследването в България освен срещу осъдените на по една година затвор капитан на кораба Сотир Филевски и представителя на застрахователната компания "Лойд" Бранко Баич, е и срещу действията на Охридската капитания.

Българската прокуратура чака техническата експертиза на родните експерти, която ще каже каква е причината за потъването на кораба „Илинден”. Изпратена е и четвърта поредна съдебна поръчка до Македония.

Заместник-градският прокурор на София Божидар Джамбазов разясни мотивите на предприетите действия:

„За да може българското разследване да има пълна информация, която има и македонското разследване. Така че ние не искаме нашето дело да бъде решавано на базата на малко доказателства, а искаме всички, които са събрани в Македония, да можем да ги приобщим. Не е нормално да взимаме решение, когато явно има други данни”.