Чилийските ледници се топят с тревожна скорост, невиждана от 350 години насам, установи международен екип от английски и шведски учени, предаде Би Би Си. Един от тях - Сан Рафаел в Патагония, се е скъсил с цели 8 километра.

Учените са включили в изследването 270 чилийски ледника, разположени между Чили и Аржентина, и са констатирали, че тяхното топене повишава морското ниво с невиждани темпове. През последните 30 години ледените планини губят от обема си между 10 и 100 пъти по-бързо, отколкото преди това. Установено е, че ледникът Упсала се е оттеглил с цели 13 километра от 1750 година.

Научният екип, воден от английския професор Нийл Гласър, използва нов метод, за да изчисли покачването на морското ниво вследствие на топенето. Досега изследванията се ограничават самодо 30-годишен период, когато се появиха първите сателитни снимки на ледниците.

Гласър и колегите му са изчислил по нов начин приноса на ледниците, като на базата на стари карти са пресметнали топенето им още от 1650 година и в епохата на пика на индустриалната революция /1750-1850 г/. Установено е много по-леко повишаване на морското ниво в този период, отколкото в наши дни.