1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,468.9

Опасната финансова спирала се завъртя

БГ Бизнес
 

Спадът е най-големият досега от възникването на кризата през 2008 година

Страх от нова световна рецесия след масивния срив на борсите по целия свят от последните 24 часа. Притесненията са, че забавянето на световната икономика всъщност е началото на нов цикъл на криза.

Само преди няколко дни бе постигната сделка по американския външен дълг, която донесе оптимизъм на борсите в страната. Оптимизъм, който продължи само няколко часа, за да се стигне до четвъртък, когато световните пазари се сринаха до нива, невиждани от три години... Не точно подаръкът, на който американският президент Барак Обама се надяваше за 50-ия си рожден ден.

От Ню Йорк снощи... през Азия и Австралия... до Лондон, Париж и Франкфурт тази сутрин. Фондовите борси приличат на една голяма лятна разпродажба - всеки продава и цените на акциите падат. Но не само те – суровини, петрол, дори злато. Опасната спирала вече се завъртя.
„Не знаем кое дойде първо - яйцето или кокошката. Започна в Азия, премина през Европа, а сега вече е при нас. Само времето ще покаже дали негативният цикъл ще продължи”, казва борсовият агент Теди Вайберг.

В Ню Йорк индексът Дау Джоунс, който показва цените на акциите на 30 големи американски компании, се срина с 512 пункта - най-големият срив от краха на американските банки през октомври 2008 година.  

За последните две седмици борсата загуби почти 940 милиарда долара, което заличи целия напредък от началото на годината досега.

Причините? „Уолстрийт” казва - дълговата криза в Европа.

Новите проблеми със задълженията на Италия, Испания и задънената улица в Гърция. „В еврозоната засега само обсъждаме дълговете си, но не създаваме перспективи за страни като Гърция и Португалия. Очевидно е, че ако не започнем да даваме работещи решени, кризата на пазарите ще продължи”, смята германският финансист Робърт Халвър.

Икономическият секретар на Европейския съюз Оли Рен обаче твърди, че пазарите и инвеститорите не реагират правилно на взетите мерки от лидерите на стария континент: „Имаме трудности да обясним на пазарите и на хората нашите мерки. Решенията са многопластови, детайлни и технически сложни за прилагане, затова изискват време”.

Страхът на инвеститорите е, че това е началото на нова рецесия, още преди да сме излезли от сегашната. Икономистите наричат това „двойна рецесия”, каквато за последно се е случила през 1980-1982 година.

Добрата новина дойде малко преди отварянето на борсата в Ню Йорк тази сутрин. Цифрите за новите работни места през юли в Америка се оказаха далеч по-добри от очакваното.
Ситуацията в САЩ

Американските икономисти се надяват, че падането на борсовите индекси от последните две седмици е всъщност корекция, а не началото на двойна рецесия.

Експерти обръщат внимание на две големи разлики между днес и 2008-ма, когато беше големият срив на банките. Сега те са много по-добре финансово, не поемат непремерени рискове и имат солидни резерви в кеш.

Компаниите също имат налични пари в сметките си, отбелязват растеж, макар че не наемат много нови хора. Но рано или късно и това ще се случи.

Идва уикендът, който от своя страна ще даде време за успокояване на напрежението сред инвеститорите.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии