При физическа работа на открито по време на жега намалява съдържанието на течности в мозъка, налице е и общо обезводняване на организма. Според британски и германски медици това може да доведе до влошаване на пространственото въображение, а също на способностите на хората да  планират действията си, съобщи РИА "Новости", като се позова на публикация в сп. Human Brain Mapping.

Авторите на изследването, Матю Кемптън от Института по психиатрия на лондонския  Кингс колидж и неговите колеги, отбелязват, че учените и преди са знаел за намаляването на обема на мозъчната тъкан при обезводняване. Досега обаче не съществуваха точни данни за възможното влияние, което то оказва върху мисловните процеси.

Учените са завършили експеримент с 10 доброволци. Мозъкът на всеки от тях е бил изследван с функционална магнитно-резонансна томография. Половината от участниците преди сканирането на мозъка са изпълнявали физически упражнения в условия, водещи до значителна загуба на течности с потта.  Втората половина е правила упражнения, които не са предизвиквали обезводняване на организма.

Резултатите от изследването с функционална магнитно-резонансна томография са показали, че при изпълнението на еднакви задачи активността на невроните на хората от първата група е била значително по-голяма, отколкото при тези от втората.

Това доказва, че продължителният недостиг на вода в организма може да се отрази неблагоприятно на мозъчните функции, като планирането на действията и обработката на зрително-пространствената информация, заключават германските и британски учени.