"Разбита е крупна криминална организация, което ще спести милиони от потенциални загуби", заяви американският посланик Джеймс Уорлик на пресконференция в МВР. Той благодари на вътрешния министър Цветан Цветанов за оказаното съдействие от ГДБОП на "Сикрет сървис" при провеждането на операция „Шок”.

Благодарение на усилията и сътрудничеството между нашите правоохранителни агенции, беше разбита една изключително крупна криминална организация, което ще спести на финансовите институции и данъкоплатците в България и САЩ милиони долари от потенциални финансови загуби, изтъкна посланикът, който четеше на български език.

Уорлик напомни, че трансграничната организирана престъпност не е ограничена от национални граници.

"Международното сътрудничество и съвместните разследващи действия, демонстрирани по време на операция „Шок”, осигуриха равен старт за правоохранителните органи и нанесоха сериозен удар на този тип организирана престъпна дейност", каза Джеймс Уорлик.

От името на посланика на Италия Стефано Бенацо, който отсъства в момента от страната, бяха отправени поздравления към министъра на вътрешните работи за успеха на операция „Шок”.

"Ключовата дума, която трябва да подчертаем, е сътрудничество. Днес е денят, когато отбелязваме успеха на сътрудничеството между страните от ЕС", каза заместник-посланикът на Италия Франческо де Стефани.

Над 15 милиона евро са щетите, нанесени от групата, задържана по операция „Шок”, по първоначални данни." Европол смята, че това е най-мащабната операция, свързана с разплащателни карти, проведена досега", заяви Михаел Раушенбах, началник на Департамента за противодействие на измамите с разплащателни средства в Европол. Искам да поздравя най-вече българските правоохранителни органи, че организираха паралелни арести на 47 лица. Бих искал да благодаря на министъра на вътрешните работи за неговата силна ангажираност за противодействие на организираната престъпност, каза той.

Операция "Шок" беше съвместна с евроатлантическите партньори, под координацията на Сикрет сървис и Европол и с активното участие на българските служби. Над 60 престъпници бяха арестувани от специализираните служби на ЕС и САЩ.