Култовият филм "Матрицата" вече има нова, българска версия. Неин автор е компютърен специалист от София. Това не са "Междузвездни войни", а "Орден в сянка" - филм създаден от Тихомир Дулев. Той работи като компютърен специалист, но истинското му призвание е да бъде джедай и киноман.

Новият любителски филм на Тихомир е озаглавен "Матрицата-рестарт" - пародия на култовата научно-фантастична трилогия. Той изпълнява ролята на главния герой, който е взел качествата на Нео от "Матрицата" и Ариф от турския филм "Г.О.Р.А."
"Рестарт", защото в процеса на филма се случва точно това - Матрицата се рестартира, докато главния герой се разхожда из нея и си мисли, че може да прави много велики неща, но точно в този момент Матрицата е рестартирана и той остава насред нея, без да може да реагира”, разказва Тихомир Дулев.

Визуалните ефекти са нещото, с което много се гордея и ми отнеха много време. Малко по малко, всяка вечер по един час на компютъра, и успях да ги направя, споделя киноманът.

"Матрицата-Рестарт" доказва, че с малко средства, но с много любов към киното може да се направи зрелищен филм. Той вече се разпространява в Интернет.