Председателят на парламента на Южен Судан обяви официално независимостта на най-новата държава в света, предаде АФП. С това официално се отбелязва рождението на новата нация, а най-голямата африканска държава Судан се разделя на две части.

Южен Судан ще бъде 54-тата страна на африканския континент.

"Демократично избраните народни представители, въз основа на волята на народа на Южен Судан, и потвърдено от резултата от референдума за самоопределение, декларираме Южен Судан за независима и суверенна нация", заяви Джеймс Уани Ига. Декларацията за независимост беше прочетена пред десетки държавни глави и чуждестранни високопоставени лица, както и пред хиляди ликуващи южносуданци.

Националното знаме на страната след това беше издигнато на фона на ръкопляскания, сълзи и песни.

"Никога, никога няма да се предадем”, скандираше събралото се множество, докато много от присъстващите хора плачеха от вълнение. Декларацията потвърди демократичността и мултиетническия състав на страната, както и ангажимента за приятелски отношения с всички държави, включително с Република Судан.

Властите в суданската столица Хартум признаха новата държава. Северът и Югът враждуваха няколко десетилетия преди да се стигне до разделянето на страната, след провеждане на референдум. Тепърва обаче  ще трябва да се определи контрола на редица гранични райони, които са примамливи с петролните си находища.

ЕС и неговите страни-членки признаха Южен Судан за независима държава. Освен това Европа приветства решението на правителството на Судан да признае новата република Южен Судан, се казва в декларация от името на 27-те страни-членки.

България призна независимостта на Южен Судан. Това направиха още Съединените Щати, Германия, Франция, Великобритания и ред други страни.