Светът днес отбелязва годишнината от атентатите на 11 септември. Възпоменателните церемонии в Съединените щати започнаха преди около 3 часа, в точния час на атаките. От мястото на разрушените кули близнаци в Ню Йорк, предава кореспондентът на bTV Ясен Дараков:

На церемонията бяха почетени имената на загиналите от атаките преди 9 години. Американският вицепрезидент Джо Байдън почете близо 3000-те жертви при атентата - на Кота нула в Ню Йорк.

Първата дама Мишел Обама и предшественичката й Лора Буш присъстваха на церемония в градчето Шейнксвил, щата Пенсилвания, където се разби единият от четирите самолета.

За втора поредна година американският президент Барак Обама отбелязва атаките в Пентагона. Той ясно заяви, че Съединените щати не са във война с исляма.

Изборът на място и думи не е случаен. Барак Обама е в Пентагона в опит да избегне скандала около построяването на ислямски религиозен център само на две пресечки от мястото, където бяха кулите близнаци.

Именно религиозните разногласия и протести маркират тази девета годишнина от терористичните атаки, които буквално промениха света. Само на няколко пресечки от Кота нула в Ню Йорк

стотици се събраха на нощно бдение

Но не за да отбележат деветата годишнина от атаките, а за да покажат своята подкрепа за проекта за ислямски център.

На другия полюс на дебата е пастор Тери Джоунс от Флорида, който заплаши с изгарянето на копия от Корана в деня на годишнината.

"Кога ще настъпи моментът когато ще се обърнем към радикалните ислямисти и ще им кажем: "Стига толкова!”. Няма да позволим да ни притискат и няма да отстъпим пред заплахите", каза пастор Тери Джоунс.

Близките на загиналите в атаките от 11 септември също не са на едно мнение.

"Джамията не е малка и не е далеч от Кота нула. Тя ще бъде точно върху мястото, където те бяха убити", коментира Росалийн Талън, сестра на жертва на атентатите.

"Всъщност тази джамия е хубаво нещо. Не можем да се борим с всички милиарди мюсюлмани по света”, смята Робърт Нелсън.

Дори и Доналд Тръмп се намеси в дебата с предложение да купи мястото, където трябва да се построи ислямският център. В днешния ден дузина протести "за" и "против" центъра са предвидени в цялата страна.

Пастор Тери Джоунс потвърди в сутрешния блок на NBС, че планираното горене на Корана няма да се състои.