Само за последните няколко дни в окръжната болница в Стара Загора са приети 150 души. Затворени са три отделения, които трябва да поемат потока от болните.

Само днес са приети нови 15 болни от жълтеница. Директорът на болницита обмисля да затвори още едно отделение, където да се лекуват болните.

Все още не е ясен източникът на заразата. Лекарите в Стара Загора не помнят такъв бум на хепатит от години.

Освен недостига на легла в болницата, проблем е и сумата, която здравната каса отпуска за лечението на хепатит - 800 лева. Реално то струва около 1000 лева, казват медиците.

И в Хасково леглата в инфекциозното отделение не достигат. Повечето болни не могат да си обяснят как са пипнали коварната болест. Само за последната седмица в Хасковско от вирусното заболяване са се разболели 101 души - хора от различни градове, на различна възраст и с различно социално положение.

Въпреки че няма обявена епидемия, от здравната инспекция  вече действат като при епидемия. Изследвана е водата на Хасково и е издадено предписание за допълнителното й хлориране . Засилен е контролът в заведенията за обществено хранене, а от днес и хигиената във  всяко училище в района се следи под лупа.

Хепатит А се нарича още болест на мръсните ръце. Инкубационният период на болестта е до 45 дни. Първоначалните симптоми са  грипоподобни. В по-късен стадий урината потъмнява, а кожата пожълтява. Най-добрата профилактика срещу болестта е добрата лична хигиена.