Трима турски работници загинаха на строежа на автомагистрала "Люлин". Инцидентът е станал снощи, докато строителите изливали бетон. Срутила се укрепващата конструкция и излетия вече бетон се свлякъл в дерето, повличайки и работниците. Шестима души са работели по изливането на бетон.

„Трима от хората са паднали директно долу, височината е около 25 метра, другите двама са успели да се задържат за самата арматура, а шестият, който е държал тръбата за наливане на бетона, той се е задържал за тръбата”, каза областният управител Иво Петров.

На място загиват двама от строителите. Трети, тежко пострадал, е откаран в болница в Перник. Часове по-късно умир. По случая е образувано досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост. Според синдикатите вина за случилото се може да се търси и в строителния надзор. В организацията не веднъж е имало сигнали за лошите условия на труд, както и за това, че нощем се работи без нужното осветление.  

„Не случайно повтаряхме всеки път - обектът е рисков, има опасности, искаме обезопасяване на всички тежки места, искаме да има нормални условия на труд”, каза Наташа Ангелова, КНСБ.

Според синдикалистите проблем е и това, че по време на работа на обекта няма лекар.

Жертвите са доста, страшна е трагедията, съболезнование за семействата, непоправимо е това, виновните да отговарят, да понесат отговорност”, каза Илияна Готева, КНСБ в МАПА.

След случилото се инспектори на главна инспекция по труда започнаха проверка в офисите на фирмата-изпълнител на обекта.

Бих казала, че вече има констатирани нарушения, но не мога категорично да определя връзката между нарушенията, които сме констатирали и инцидента, който се случи, трудовата злополука”, каза Румяна Михайлова от Инспекцията по труда.

Засега се знае, че двама от работниците не са били включени в предварителния график за работа снощи и не е ясно дали са били инструктирани. Не са били с каски, а работната смяна вместо в 22 ч., както е регламентирана е започнала в 18 ч. Според свидетелски показания на обекта е имало два прожектора, което предстои да се докаже. Разследването на причините за инцидента продължава.