"Дебютант" губи снизходителното си значение, когато след определението следва името на изпълнител, успял да се окичи с повече номинации за наградите БРИТ от категоричната музикална Кралица на 2011-а – Адел.

Ед Шийрън (Ed Sheeran) е името зад "дебютант". 20-годишният британец, чиято рижава звезда изгря миналата година с излизането на първия му сингъл “The A Team”, е номиниран в цели 4 категории за тазгодишните награди БРИТ. Шийрън ще се бори за отличието за най-добър британски изпълнител, пробив на британски изпълнител, британски албум на годината (с "+") и британски сингъл (със споменатия вече "The A Team").

Още с дебютното си парче талантливият Еди (дали не мрази да го наричат така?!) изкрещя на света: "Аз не съм ви някаква лигава поп звезда!" Еймен, брадър, никой дори не си го помисля.... не и ако се е заслушвал в "The A Team".

Ако игнорирате текста на песента и не гледате видеото, мелодията и мекият глас на Ед Шийрън ви пренасят на слънчевата веранда с изглед към морето, на която са се изтегнали Джейсън Мраз и Джъстин Нозука.

Ако допуснете и текста на песента на същата тази веранда обаче, тя веднага ще се превърне в мрачна пуста улична картина от черно-бял комикс. Той пее за проститутка, която се продава, колкото да има пари за дрога. Не е първата песен с подобна тематика, но не е ли това най-УАУ признакът - да кажеш нещо старо по нечуван начин?! Все едно някой току-що ти е казал "Здрасти, намерих смислов заместител на думата "любов.” И на теб ти харесва този заместител... (някой знае ли го?)

Текстовете на Ед Шийрън са пълни със закачливи фрази, остроумни сравнения и метафори – мехлем за ушОто!

Признайте: "They say I’m Up and Coming Like I’m Fu**ing In an Elevator” е лудница! (и категорично не може да бъде преведено, така че да има някакъв подобно забавен смисъл на български, защото човекът се заиграва едновременно с буквалното и преносното значение на думите – казах ви, лудница!).

Та, цитатът е от "You Need Me, I Don’t Need You" – първата песен на Ед, която чух и видях едновременно една вечер по VH1, да не повярваш. Убита от досада след непрекъснато повтарящите се музикални промота на музикалния канал (It could be wrong, could be wrong but it should’ve been right… ), не очаквах нищо оригинално да залее ефира, но се появи той... или по-точно младежът от клипа. И ме закова! Честит фен, Еди, имаш мен, дори и да нямаш нужда...

Преди албума "+”, който включва и "You Need Me..." и който може да му донесе награда БРИТ тази година, Ед издава цели 7 краткосвирещи (EP) - "The Orange Room EP", "Ed Sheeran", "Want Some?", "You Need Me", "Loose Change", "Ed Sheeran: Live at the Bedford", "Songs I Wrote With Amy" и "No.5 Collaborations Project", като в последния работи с грайм величията на Острова Wiley, JME, Devlin, Sway and Ghetts.

Паралелно с всичко това, Ед свири по клубове и качва свои видеа в YouTube, на които основно дължи популярността си в началото. Постепенно се превръща в новата британска интернет сензация и печели фенове, сред които футболистът Рио Фърдинант и сър Елтън Джон. Е, когато и сър Елтън Джон знае кой си, няма как и светът да не разбере!

И светът узнава, за щастие! Или поне Европа вече е наясно. Вече трети сингъл на Шийрън попада в десетката на класацията за сингли на Острова.

Може би вече сте засичали "Lego House" по музикалните канали. Клипът на песента е с участието на Рупърт Гринт от филмите за Хари Потър. Добра визуална аналогия, бих казала...

Преди да изпратим с благопожелания Ед Шийрън към бъдещите му успешни години, слушаме неговия вариант на Wayfaring Stranger...

Тази песен е звучала в "Музика за четене" в изпълнение на Джейми Уун. Не е нужно да избираме коя ни харесва повече, нали? "Не умувай, а редувай" е днешното музикално мото.

Та, такива работи за Ед Шийрън. Историята продължава и защото не мога да орисам бъдещето му с кофа вода пред краката, оставям му многоточие. Смело напред...

* Ed, Edd n Eddy - е любимата ми анимационна поредица на Cartoon Network. Когато чуя Ед или Еди, винаги се сещам за тримата анимационни ненормалници.Няма как...