Американските военноморски сили водят от известно време продължителна и упорита „война” с нудисти за стратегическa плажна ивица, пише в. "Дейли телеграф".

Спорната теротория в Калифорния носи името Златния плаж и попада в пределите на Кемп Пенделтън – най-голямата база на американските военноморски сили на Западния бряг. Именно на тази плажна ивица поколения американски военноморски новобранци се учат как да извършват атаки с танкове-амфибии.

Нудистите от дълго време ползваха съседен плаж, известен като „Шестата пътека”. Тя обаче се оказа в центъра на юридически спор за правото на хората да се пекат там чисто голи. През 2009 г. американски съд постанови, че щатът Калифорния може да забрани голото излагане на показ на този плаж. Властите пък започнаха да наказват нарушителите с глоби.

Така нудистите логично започнаха да търсят нови места за гола изява и някои от тях сега успяват да проникнат на плажа на военноморските сили и да се попекат там на воля, преди да бъдат изгонени от военната стража.

Привържениците на нудизма, хвърлили око на военния плаж, признават, че са в нарушение и допълват, че всъщност изгонването им оттам става много учтиво. Военните най-културно ги приканвали да се облекат и да си тръгнат от плажа, когато трябвало да проведат поредната си тренировка.