Неизправната техника е една от основните причини за възникване на пожар в масивите със зърно. За да се предотвратят инциденти, огнеборците проверяват всяка една машина, която влиза в нивите.

По време на жътвата в целия регион работят 140 комбайни и над 700 трактори и  камиони. 90 % от тях са безопасни.

"Тези 10 %, които не е приета техниката, говорим за по-малки арендатори от порядъка на 200 - 500 декара, наистина са малки за нас и отделни частни стопани, които явно са затруднени с ремонта и не са готови", обясни Валентин Витанов - Началник група в Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" Търговище.

Кольо Василев е изкарал на полето цялата си земеделска техника.

"Минават органите на пожарната, проверяват, дават стикерите, тези зелените, които са на прозорците и тогава чак можем да влезем да жънем", разказа Кольо Василев – зърнопроизводител.

Стопаните също така трябва да разделят с бразда житните блокове, за да  не може при пожар да се пренесе огън в друга нива или в гората. Най-често полските пожари са предизвикани от немарливост.    

След края на жътвата остава в сила забраната за палене на стърнища. Ако бъдат хванати да горят сламата по нивите, стопаните не само ще бъдат глобени от пожарната, но и могат да загубят и европейските си субсидии.