За първи път у нас действащ министър беше обвинен в престъпление по служба. От тази сутрин министърът на здравеопазването Божидар Нанев е обвиняем заради неизгодни за държавата сделки. Следобед министърът подаде оставка. Всички гледни точки по темата обобщава Кристина Баксанова.

Здравният министър става клиент на прокуратура за това, че съзнателно е подписал два неизгодни договора за лекарства срещу новия грипен вирус. Според обвинението, държавата е ощетена с 2,5 млн. лева.

С договорите, заради които министър Нанев получи обвинение, са купени 200 000 броя препарати срещу т.нар. "свински грип”. Общата им стойност е около 6 млн. лева. Според прокуратурата договорената цена е прекалено висока.

"Преди да бъдат сключени тези договори, от Министерството са отправили запитване до Националната здравна служба на Великобритания, която им е предложила много по-изгодна оферта, както за цена и за разфасовки, така и време за доставки”, обясни Маргарита Немска.

Изчислено е, че щетата е за близо 2,5 млн. лева.

Това е разликата между цената, предложена от Великобритания и цената в изпълнената поръчка.

Прокуратурата също така е установила, че договорът е подписан без обществена поръчка, като се използва вратичката в закона, че при извънредни ситуации може да няма конкурс. Разследването е показало, че в момента на подписването на договорите такива обстоятелства не е имало.

"Доставката е извършена след като е обявен краят на грипната епидемия и дори месец и половина след това. Разследването се води около пет-шест месеца и е тръгнало по материали на ДАНС и по-сигнали на фармацевтични компании”, обобщи Немска.

Божидар Нанев е на свобода срещу 2000 лева гаранция.

Освен него като обвиняем ще бъде привлечена и директорът на счетоводната дирекция в неговото министерство Димитринка Николова. Закупените препарати срещу "свински грип” не са използвани и се съхраняват в склад.

Новината за обвиненията срещу Нанев идва само ден след като премиерът, в присъствието на здравния министър обяви, че прокуратурата разследва 148 договора, сключени от бившия кабинет. През последните дни Борисов даде няколко предупредителни знака, някои от които към здравния министър.

Миналата седмица на форум за борбата с корупцията Бойко Борисов заяви, че за злоупотреби се разследват представители на сегашната власт. Според стенограмата от последното заседание на правителството, здравният министър и премиерът са влезли в спор и при обсъждането на тавана за заплатите на лекарите в болниците.  

В събота на събора на Лекарския съюз премиерът се скара на здравния министър, че се бавят реформите в здравеопазването. Тогава Бойко Борисов каза: "Нанев действай. Видиш ли зор, заставам зад тебе, но това не може да продължава вечно".

По-рано през деня от прокуратурата обявиха, че ще поискат отстраняването на министър Нанев.
Следобед премиерът Бойко Борисов каза, че очаква министърът да си подаде оставката. Минути по-късно Нанев обяви, че ще го направи, но коментира, че обвиненията срещу него са неоснователни.

"Сключените два договора за доставка на антивирусни препарати в края на миналата година бяха единствената възможност за навременно осигуряване на лекарства срещу новия грип в момент на епидемия, когато здравето и живота на много хора бяха застрашени. Въпреки това днес подавам своята оставка.

За мен е изключено да заемам тази длъжност, докато има и най-малкото подозрение, че съм действал срещу интересите на България. През цялото време, докато заемах този пост се ръководех единствено и само да бъда полезен на държавата и хората в нея. Надявам се, че съвсем скоро истината ще излезе наяве и този случай няма да остави петно, нито върху моето име, нито върху това на правителството и на премиера, който ми гласува доверие с назначаването ми на този пост”, заяви в официално изявление, изпратено до медиите Нанев.  

Обвиненията срещу Нанева са и за забавени доставки.

Отговор на въпроса защо се е получило това трябва да дадат разследващите. От фирмата производител на "Тамифлу” съобщиха, че са спазили всички процедури при доставките на препарата. Цената му не е по-висока от утвърдената стойност в позитивния лекарствен списък и е по-ниска, отколкото в страните, с които се сравняват цените на лекарствата у нас. От компанията твърдят, че са спазили сроковете за доставка.

Може би трябва да обясним, че доставките на лекарства от световните фармацевтични компании стават като се спазва реда на заявките, т.е., за да бъде изпълнена една поръчка, съответната държава трябва да изчака да й дойде реда.

У нас поръчките за антивирусните препарати бяха забавени още от предишното правителство.

Освен това големи количества бяха поръчани от големите държави, които още през пролетта на миналата година имаха епидемия от новия грипен вирус и България трябваше да чака реда си.

Повдигнатите обвинения срещу министър Нанев се случват в момент, когато правителство обяви като един от своите приоритети реформата в здравната система. Именно заради тази система много здравни министри се разделиха с поста си. Нека припомня, че при последните три правителства няма нито един здравен министър, който да е изкарал целия си 4-годишен мандат.  

За поста на здравния министър се спрягат няколко имена. Едно от тях е на директора на Русенската болница. Това научи bTV от отлично информирани източници. Друг възможен кандидат е изпълнителният директор на болницата в Кюстендил.