Металургичният комбинат "Кремиковци" беше обявен за продажба за повече от половин милиард лева. Днес се състоя първи търг за продажба на завода, от когато е в процедура по несъстоятелност, но нямаше кандидати. Оферти с тайно наддаване се приемаха в комбината само един час - между 12 и 13 ч., като условието беше кандидатът да донесе на ръка депозит от 10% - тоест над 56 милиона лева. Но желаещи нямаше, обобщава Богомил Грозев.

Липсата на участници в днешният търг не изненада никой. Синдикът на предприятието обяви, че намалява цената и ще насрочи нов търг .

„Ще бъде намалена от 565 млн. със 113 милиона - 80% от първоначалната цена. С явно наддаване”, каза Цветан Банков, синдик на „Кремиковци”.

Това, че днес нямаше участници не значи, че към завода няма интерес. Просто всички чакат по-добрата цена.

„Като се започне от специалисти в металургичния бранш, през инвестиционни посредници и търговци. Много различни хора посетиха комбината. Никой не се е легитимирал, че представлява някой, освен себе си. А като националности от САЩ до Индия - почти няма националност, която да не е посетила комбината”, каза Банков.

Имайки предвид, че бъдещият собственик ще има само един ангажимент - да плати цената в срок до пет дни от продажбата, то съдбата на завода е много неясна. Според различни специалисти най-ценното на комбината е теренът - близо 8000 декара площ на цена от 9 евро на квадратен метър. Други смятат, че разпродаването на скраб е по-ценно. Но е малко вероятно евентуален бъдещ собственик да построи на това място нов град, каквито митове витаят в публичното пространство.

„Каквото и да се строи там, се знае, че мястото е много замърсено и поне на пръв поглед е доста съмнително лесното му превръщане в жилищни сгради. По-скоро това е място, където може да се продължи да се произвежда, възможно е логистични центрове, складови бази, офиси”, смята Калоян Богданов, специалист по недвижими имоти.

Ако се сравни с пазарната цена в региона, теренът на "Кремикоци" изглежда атрактивен, но инвестицията, която трябва да се направи в рекултивация на почвата ще са огромни.

„Кремиковци” има огромна площ, но в райони, които са близо до комбината, но много по малки терени цените се движат от 40 до 70 евро на квадрат в зависимост от местоположението, каза Богданов.

Според брокерите интерес към имота може да се очаква едва, когато заводът бъде обявен за продажба на парче и то при поне два пъти по-ниска цена. На практика това може да стане само ако следващият търг се провали.

Задълженията на „Кремиковци” варират между 2 и 2,5 млрд. лева. Сумата варира, защото за част от вземанията се водят дела. По тази причина част от вземанията са приети под условие. Под условия са и 700 милиона лева държавната помощ за комбината. Засега сигурното е, че държавата ще получи около 90 милиона лева от завода. И около 45 милиона ще бъдат изплатени на работниците.