1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

"Кремиковци” дължи над 2 милиарда лева

БГ Бизнес
 

Желаещи да купят комбината няма

Металургичният комбинат "Кремиковци" беше обявен за продажба за повече от половин милиард лева. Днес се състоя първи търг за продажба на завода, от когато е в процедура по несъстоятелност, но нямаше кандидати. Оферти с тайно наддаване се приемаха в комбината само един час - между 12 и 13 ч., като условието беше кандидатът да донесе на ръка депозит от 10% - тоест над 56 милиона лева. Но желаещи нямаше, обобщава Богомил Грозев.

Липсата на участници в днешният търг не изненада никой. Синдикът на предприятието обяви, че намалява цената и ще насрочи нов търг .

„Ще бъде намалена от 565 млн. със 113 милиона - 80% от първоначалната цена. С явно наддаване”, каза Цветан Банков, синдик на „Кремиковци”.

Това, че днес нямаше участници не значи, че към завода няма интерес. Просто всички чакат по-добрата цена.

„Като се започне от специалисти в металургичния бранш, през инвестиционни посредници и търговци. Много различни хора посетиха комбината. Никой не се е легитимирал, че представлява някой, освен себе си. А като националности от САЩ до Индия - почти няма националност, която да не е посетила комбината”, каза Банков.

Имайки предвид, че бъдещият собственик ще има само един ангажимент - да плати цената в срок до пет дни от продажбата, то съдбата на завода е много неясна. Според различни специалисти най-ценното на комбината е теренът - близо 8000 декара площ на цена от 9 евро на квадратен метър. Други смятат, че разпродаването на скраб е по-ценно. Но е малко вероятно евентуален бъдещ собственик да построи на това място нов град, каквито митове витаят в публичното пространство.

„Каквото и да се строи там, се знае, че мястото е много замърсено и поне на пръв поглед е доста съмнително лесното му превръщане в жилищни сгради. По-скоро това е място, където може да се продължи да се произвежда, възможно е логистични центрове, складови бази, офиси”, смята Калоян Богданов, специалист по недвижими имоти.

Ако се сравни с пазарната цена в региона, теренът на "Кремикоци" изглежда атрактивен, но инвестицията, която трябва да се направи в рекултивация на почвата ще са огромни.

„Кремиковци” има огромна площ, но в райони, които са близо до комбината, но много по малки терени цените се движат от 40 до 70 евро на квадрат в зависимост от местоположението, каза Богданов.

Според брокерите интерес към имота може да се очаква едва, когато заводът бъде обявен за продажба на парче и то при поне два пъти по-ниска цена. На практика това може да стане само ако следващият търг се провали.

Задълженията на „Кремиковци” варират между 2 и 2,5 млрд. лева. Сумата варира, защото за част от вземанията се водят дела. По тази причина част от вземанията са приети под условие. Под условия са и 700 милиона лева държавната помощ за комбината. Засега сигурното е, че държавата ще получи около 90 милиона лева от завода. И около 45 милиона ще бъдат изплатени на работниците.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии