Паралелно с интереса към онлайн търговията, у нас растат и измамите по интернет. След сигнал на наш зрител проверихме как поръчка на маркови дрехи се оказва пратки с вехтории.  

Атрактивни маркови дънки, които се продават по интернет на цена  наполовина по-ниска от реалната, впечатляват Босилка. Поръчва си ги, без да се усъмни, тъй като стоката е обявена като аутлет.

Друга грешка на Босилка е, че поръчва пратката без право на отваряне, което означава, че трябва да я плати, преди да види какво е получила. Пропуск, който пазаруващите по интернет, масово правят.

След като разбира, че за над 100 лева се е сдобила с чифт носени дрехи, Босилка установява и, че не е единствената измамена - само за ден още пет души са поръчали от въпросния продавач и са получили парцали. По данни на полицията през последната година жалбите за измами по интернет са се увеличили.

“Хората трябва да бъдат доста по-внимателни доколкото интернет е пространство, където хора, които предлагат стока, не са винаги това, което очакваме. Можем да получим неща, които не сме поръчали", обясни Слави Димитров от Икономическа полиция - Бургас.

Друга уловка е под предлог за гаранция продавачът да поиска част от сумата в аванс.

За да се предпазите от интернет измама, искайте от продавача не само да видите какво сте купили преди да му го платите, но и да го пробвате. В противен случай се откажете от покупката.