Край Жеравна се проведе Фестивал на народната носия. Близо 6 хиляди любители на българското фолклорно наследство от страната и чужбина посетиха фестивала.

За три дни в Жеравна е забранено всичко, напомнящо съвремието - мобилни телефони, камери и техника. Фолклорната носия бе задължителното условие за присъствие. Допускаха се и посетители с облекла от началото на 20 век.

„Облечена съм като градска девойка от началото на 20 век. Този фестивал е страхотен. Всеки човек може да се почувства уникален и специален”, каза Мария Стойкова.

Мис България 2010 Румина Андонова представи фолклорна носия от Западна България.

"Сякаш винаги съм ходила с такава носия. Наистина за пръв път я обличам и смея да твърдя, че ми е много приятно", заяви тя.

Най-младият участник във фестивала бе двумесечната Лора.

„Ушита й е носийка, има кърпичка, всичко си има. Трябва да сме достойни членове на фестивала", коментира майка й Таня Парушева.

Сред най-атрактивните участници бяха Робин и Щраус Петрови от Дрезден. Братчетата показаха баварски носии.

Те идват от Германия, Байрен и са традиционни за там. От естествена кожа са - да покажем други национални дрехи", каза Робин Цветков.

По време на фестивала бе разрешено хапването на чевермета, пресни сирена и суджуци. Задължителна бе и почерката с руйно вино и люта ракия.