За тях ще бъдат осигурени големи данъчни и митнически прeфeрeнции, както и държавно финансиране. Това съобщи премиерът Симеон Сакскобургготски на среща за развитието на информационните технологии.

Целта на срещата в Бояна беше изработването на стратегия за развитието на информационните и комуникационни технологии в България.

Там бяха почти всички министри от Правителството, посланници и представители на международни компании.
Премиерът Сакскобургготски заяви, че от информационните технологии и комуникациите зависи цялостния напредък на страната.

“Чрез създаването на научно-изследователски и развойни центрове на територията на родината, които да работят дистанционно по проекти на големи компании от целия свят, ние можем да задържим тук нашите деца, да им предложим добра професионална реализация и достойно заплащане на техния труд”, каза той.

Премиерът допълни, че държавата ще стимулира инвестициите във високи технологии.

“По линия на програмата ФАР следващата година ще стартират шест високотехнологични инкубатора, на територията на големите български университети, които трябва да реализират потенциала на България като технологичен лидер", бе съобщено на срещата в Бояна.

Вицепремиерът Василев каза, че ще следваме примера на Ирландия и Сингапур.
“Направихме колкото можахме в Бюджет 2002, ще напомня, че освободихме износът на софтуер от ДДС.”

Друго облекчение за високо платените специалисти от сектора е намаляването от следващата година на Данък общ доход за физическите лица.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!