Код "оранжево" е обявен в 16 области на страната заради очакваните горещини.  Синоптиците предупреждават, че температурите ще са опасно високи. Очаква се живакът в термометрите да се вдигне до 39 градуса.

Най-горещо ще бъде в Сандански. 38 градуса ще показват термометрите в Благоевград, Пловдив, Стара Загора и Хасково. В областите с "жълт" код температурите ще са до 34 - 36 градуса.

Днес вероятно днес ще бъде най-горещият ден за това лято.

Специалистите съветват да избягваме да излизаме от 12:00 до 16:00 часа.

"Носете вода със себе си", съветва д-р Василев. "Дрехите трябва да бъдат леки и удобни, задължително носете шапки. Ако на някой му прилошее, трябва да го изтеглите на сянка, след това да го облеете със студена вода".

Докторът съветва още да се ядат плодове и зеленчуци и да се избягват безалкохолните напитки.

Как издържат работещите на открито?

Да работиш на припек в 30 градусова жега е истинско изпитание. Термометърът през последните дни обаче не предлага друго. И ако професията ни не предполага климатик, то тогава работният ден наистина става горещ.

Серги е редач на павета. Прави го откакто се помни. Работният му ден започва в 7:00 сутринта и продължава 8 часа. През това време той не се интересува от това колко градуса сочи термометъра. Държи само наблизо да има вода.

Серги е само един от многото, които не работят в прохладен офис и вместо на климатик разчитат на водата.

Специалистите съветват да пием поне по 3 литра вода на ден. Някои обаче предпочитат да я ползват по друг начин.

През най-горещите дни от годината хора като Серги са едни от най-честите пациенти на Бърза помощ. Ежедневно в центъра всеки лекар се отзовава на десетина обаждания за хора, на които им е прилошало от жегата.