Лидерът на РЗС Яне Янев реши да се откаже от подписа си и да не подкрепи импийчмънта срещу президента Георги Първанов. Докато в парламента обсъждаха процедурата по дебатите, Янев обяви, че няма да участва в този фарс, тъй като премиерът Бойко Борисов подменил мотивите и превърнал дебата във вот на доверие. Янев поиска оставката на премиера и каза, че РЗС имала план за свалянето на Борисов, който ще обяви до края на април. 6 гласа не стигнаха на депутатите да пратят обвиненията си към Първанов на конституционните съдии. Така с ясното съзнание за обречения изход народните представители прекараха 6 ч и половина в горещи дебати.

"Борисов излишно си спечели още врагове", е оценката на социолога Кънчо Стойчев. В коментар за "Труд" той пише, че при процедурата за импийчмънт на президента за пореден път политиката бе изместена от политиканстване. Премиерът Бойко Борисов стана жертва на една собствена илюзия, която е сполетявала не един и двама първи мъже в историята. А това е илюзията, при това в момент, в който си на върха на властта, че всъщност най-голямата ти грешка е липсата на достатъчно власт. И започваш да разчистваш около себе си, за да трупаш още и още власт. В крайна сметка премиерът си спечели още врагове. При това съвсем излишно, защото в настоящия момент България има нужда от успешен управленски мандат на Бойко Борисов. В този смисъл всяко хабене на социално-политически ресурс е излишно и вредно за страната.

"Първанов се размина с дебатите", коментира "Пари". Сериозният разговор за президента не се състоя. Така Георги Първанов се оказа победителят. След месеци всички ще помнят само, че процедурата по импийчмънт се е провалила. Дори Яне Янев няма да остане в паметта като виновник за провала, след като промени позицията си на 180 градуса.

***
"Арест за общинар 1 на Варна", е темата в "Труд". При операция под кодовото име "Медузите" вчера е арестуван председателят на Общинския съвет и областен лидер на БСП Борислав Гуцанов. Зад решетките са били отведени и шефът на общинската фирма "Градски транспорт", главната счетоводителка на дружеството и бизнесмен. Шест са обвиненията и се отнасят до три сделки с автобуси общо за 2 млн. евро, сключвани от 2003 до 2007 г. Всички четирима задържани, плюс обявения за издирване холандец, ще отговарят за участие в организирана престъпна група. "Акция "Медузите" е насочена срещу корупцията в местната власт и няма политически оттенък." Това заяви вътрешният
министър Цветан Цветанов. "Не мога да коментирам мотивите за тези арести, тъй като не са ми известни. Но политически ефект от случая ще има", е казал вчера специално за вестника кметът на Варна Кирил Йорданов. Лидерът на БСП Сергей Станишев видя в задържането на шефа на варненските общинари и член на Изпълнителното бюро на БСП поредната политическа поръчка в деня, в който парламентът дебатира искането за импийчмънт на президента Георги Първанов. "Категорично подкрепяме действията на МВР в борбата с организираната престъпност и прекъсването на нейните връзки с представители на властта", коментира говорителят на СДС Ваньо Шарков. "Правилата са за всички", отсече премиерът Бойко Борисов.

***
"Борисов лично казал на Нанев да не купува", пише "24 часа". Бойко Борисов лично е наредил на Божидар Нанев да не купува антивирусни лекарства. Това премиерът обявил вчера пред представители на Българския лекарски съюз, пациентски организации и стоматолози. Въпреки това здравният министър е сключил договора, за който сега прокуратурата го разследва. Според обвинението той е ощетил държавата с 2 454 319 лева.

"Бушон", крадец или поредна жертва на здравната реформа", коментира в "Труд" социологът Кольо Колев оставката на здравния министър Божидар Нанев. Посочва се, че той беше предизвестена жертва - с твърде много врагове и никакви съюзници. Грешката на Нанев беше, че си повярва, че ще му разрешат да прави реформи. Подобна стъпка е изначално обречена на неуспех. Това е опит да затвориш кранчетата на лекари, болници, фармацевтични компании,
които като пиявици са се залепили за здравната система. Огромна сила, която ще смаже всеки министър. Според Колев ГЕРБ няма да изгуби засега от оставката на министъра. Но със здравната реформа нещата няма да потръгнат, е прогнозата на социолога.

***
"Монитор" съобщава, че Алексей Петров се е сдобил с три нови обвинения. До 23 ч вчера съдът разглеждаше мярката му за неотклонение и в крайна сметка реши той да остане в ареста. От два дни бившият съветник в ДАНС е станал обвиняем и за изтичане на държавна тайна. Той изнесъл секретна справка, изготвена от бившата Национална служба "Сигурност", по времето, когато се
оглавяваше от ген. Атанас Атанасов. Другите две обвинения срещу Петров са за рекет и принуда.

"Правителството реши да бори кризата, без да прави реформи", акцентира "Сега". Приватизация и продажби на въглеродни емисии, а не реформите са важните мерки, на които ще се крепи бюджет 2010. Кабинетът вчера одобри общо 60 антикризисни мерки, като по 59 от тях има консенсус между социалните партньори. Последната мярка, която бе наложена от кабинета, прехвърля тежестта по плащането на обезщетенията за първите три дни болнични върху работодателя и работника. Очаква се общият ефект от мерките да е към 1,6 млрд. лева. Според много експерти обаче планираните приходи са надценени, а предвидените разходи - доста големи, поради което ефектът за бюджета е спорен. Премиерът Бойко Борисов също не бе оптимист за бюджета и обяви, че все пак може да се наложи вдигане на ДДС. "При това наследство, ако не успеем да развалим необезпечените договори за над 2 млрд. лева, всички на тази маса са информирани и знаят, че няма и да ги питам -
отивам и вдигам ДДС", се обърна министър-председателят към работодатели и синдикати.

"Криза още дълго ще има, реформи - не", коментира "Сега". Изброяват се няколко съществени недостатъка в плана на правителството, синдикатите и работодателите. Първо, в него продължава да има прекалено много въпросителни и неизвестни. Обещава се, че до 30 юни изпълнителите на обществени поръчки ще си получат забавените пари. Само че не се разбира най-важното - откъде ще дойдат за 2-3 месеца стотиците милиони левове, с които да бъде осъществено това пожелание. При условие, че правителството продължава да твърди, че пари няма. Това е и вторият съществен недостатък - за повечето мерки не е посочен дори условен финансов ефект, което не е чудно, защото те са или прекалено общи, или прекомерно пожелателни. Третият недостатък е липсата на отговорници за мерките. Според автора като цяло комбинацията от идеи буди смесени чувства. Някои са добри, други са неясни, трети изпразват допълнително бюджета, вместо да запушват пробойните, четвърти изобщо нямат отношение към най-критичните месеци.

60-те стъпки срещу кризата коментират в "24 часа" трима експерти. Според Емил Хърсев, банкер, с този пакет от мерки всички шансове да бъде преодолян дефицитът са налице. Никой не знае какво точно ще се случи утре, но за момента тези мерки са достатъчни. Лъчезар Богданов, "Индъстри уоч", посочва рискът, че най-значимите мерки изискват най-трудни решения. Например
приходите от приватизация могат да дойдат, ако правителството демонстрира воля и продава въпреки натиска на различни лобита срещу раздържавяването. Иван Нейков смята, че от тези мерки поне 25 изискват законови промени. Така че топката сега е в парламента, който ускорено трябва да действа. Големи надежди се залагат на продажбата на въглеродните емисии. Но ние нямаме опит в това отношение. Това ще ни е за първи път и е рисковано, защото не е ясно готова ли е администрацията.

"Мръсен въздух и земя ще пълнят хазната", е озаглавено интервюто в "Труд" с Пламен Димитров, вицепрезидент на КНСБ. Той посочва четири от мерките, които се очаква да напълнят хазната. Първата е продажбата на емисии по Протокола от Киото, от което се очакват 500 млн. лева. Още 450 млн. лева се предвиждат от икономисването на разходи в бюджетната сфера. Приватизацията
също ще донесе много приходи, 250 млн. лева е оценката при продажба на всички миноритарни остатъчни дялове на държавата чрез Българската фондова борса. Още 164 млн. лева трябва да постъпят от продажбата на 100 хил. дка от държавния поземлен фонд чрез публични търгове и от предлагането на други 900 хил. дка през авансово платена дългосрочна аренда.

"Виждам края на 12 години финансова стабилност", казва в интервю за "24 часа" Пламен Орешарски, бивш финансов министър, сега депутат от БСП. Той определя мерките на кабинета не като антикризисни, а като спасяващи бюджета. И с прокризисно влияние върху икономиката. Негативните ефекти върху реалния сектор са факт. От втората половина на миналата година те се
мултиплицираха и вече наред с външните има и чисто локални предпоставки за задълбочаване на кризата. "Страхувам се, че днес ситуацията е доста по-неприятна от средата на 2009 г. и въпросът вече не е как да смекчим ефектите от кризата, както бе тогава, а как да не фалираме бюджета", допълва Орешарски.

"Сега" публикува обширно интервю с посланика на САЩ у нас Джеймс Уорлик под заглавие "На българите им е омръзнало от корупция и престъпност". Той отбелязва, че виждаме значими арести на различни лица, за които се подозира, че са свързани с организираната престъпност. Но с това не приключва всичко. Сега нещата са в ръцете на съдебната система, която трябва да гарантира, че ще има справедливо правораздаване. Точно съдебната система трябва да поеме в момента своята отговорност и да направи така, че тези, които са виновни, да получат присъди и да отидат зад решетките. Джеймс Уорлик изразява надеждата, че българските институции ще излязат по-силни след дебатите за импийчмънта на президента.