Ковчегът с тялото на полския президент Лех Качински, който загина вчера в самолетна катастрофа в Русия, пристигна днес следобед във Варшава след кратък полет от Смоленск, съобщиха осведомителните агенции.

Самолетът с ковчега бе посрещнат на военното летище на полската столица от брата близнак на покойния президент Ярослав Качински и от Марта Качинска, единственото дете на президента и на съпругата му Мария, която също загина в катастрофата. На летището бяха също и.д. президентът Бронислав Коморовски, премиерът Доналд Туск, председателят на Европейския парламент Йежи Бузек, други официални лица.

След кратка религиозна церемония на летището ковчегът с тленните останки на Качински ще бъде откаран с военен ескорт в президентския дворец, където ще бъде изложен за поклонение. Хиляди хора очакват вече на улиците на Варшава преминаването на кортежа с ковчега.        

По-рано на летището в Смоленск се състоя церемония за прощаване с полския президент,

в която участваха руският премиер Владимир Путин. Ковчегът с тленните останки на Качински бе изпратен с военни почести.

Под звуците на полския химн Путин и полският посланик в Русия Йежи Бар положиха червени рози пред ковчега. Прозвуча и руският химн. Ковчегът бе натоварен в самолет на полските ВВС.

Говорител на полското президентство потвърди появилата се вече информация, че

тялото на Мария Качинска още не е идентифицирано

и затова не е било върнато в Полша заедно с това на президента, предаде Франс прес.