Петимата полицаи, подсъдими за смъртта на Чората, окончателно - невинни. Решението на Върховния касационен съд идва близо шест години, след смъртта на Ангел Димитров.

Късно вечерта на 10 ноември 2005 г. Ангел Димитров е задържан, за да бъде „респектиран”. Вместо да се стресне, по време на акцията Чората умира. Петимата полицаи, участвали в задържането, са осъдени на общо 91 години затвор. Близо шест години и три различни инстанции по- късно, ВКС отмени осъдителните присъди.

"За мен последните съдии са и тримата за затвора. Няма какво да се спираме вече да се правим. Не може три инстанции, които са минали и са ги осъдили и те в един момент да ги оправдават. Или става обратното - тогава ние трябва да съдим тези три състава, които ги отсъдиха тия хора”, коментира  майката на Чората Адриана Димитрова.

Петимата полицаи научиха новината по телефона от адвокатите си

„Все още не можем да повярваме, както не можахме да повярваме, когато ни осъдиха първия път. Все едно не се отнасяше за нас, все още не можем да повярваме след пет години, че това е факт”, заяви един от оправданите полицаи Борислав Механджийски.

Минути по-късно полицаят получи и първия поздрав на живо - от бившия шеф на РЗБОП от времето на скандалната акция.

Чората почина на 10 ноември 2005 г. в Благоевград, по време на задържането му при специализираната полицейска операция "Респект". Повод за акцията бе постъпила оперативна информация, че той държи и разпространява наркотични вещества, както и че склонява момичета към проституция.

През 2008 година петимата служители на МВР получиха на първа инстанция общо 82 години затвор за умишлено убийство. След като на няколко пъти делото беше връщано за ново разглеждане, наказанието бе намалено на 41 години.