Във връзка с наближаващите празници Великден и Гергьовден Българската агенция по безопасност на храните регламентира продажбата на пазара на незасегнати от болестта шап животни от Бургаска област, съобщиха от агенцията.

Клането на агнетата и яретата ще се извършва в месодобивните предприятия, намиращи се на територията на област Бургас. При натоварването на животните ще се извършва клиничен преглед, като резултатите от него ще се отразяват в съпроводителните документи. Клане на животните ще се извършва само, ако животните са пристигнали на територията на кланицата с необходимите съпроводителни документи и не са показали патологични изменения при предкланичния и следкланичния преглед.

Добитото трупно месо трябва да е със здравна маркировка в съответствие с временните защитни мерки във връзка с болестта шап в Република България, пише още в съобщението.

Областните дирекции по безопасност на храните Варна, Шумен, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали също ще организират и координират клане на агнета и ярета, произхождащи от ферми от същите региони в месодобивни и месопреработвателни предприятия.