В България има ескалация на кризата. Това е заключението на ръководството на ДСБ, представено пред журналисти от лидера на партията Иван Костов, предаде БТА. По думите му управляващите трябва да отговорят на въпроса дали тази година ще преодоляват кризата на дефицита или излизат на траекторията на ускорения икономически растеж, както твърди Симеон Дянков.

До момента не е имало дебат по предложените от ДСБ антикризисни мерки. Ние не водим партньорски диалог, няма механизъм за него, а общуваме чрез медиите, отбеляза Костов. Ако правителството иска нашата подкрепа, трябва да дискутира с нас, подчерта той. Затова от ДСБ засега ще престанат да дават предложения за излизане от кризата.

Според заместник-председателя на партията Димитър Бъчваров, се създава усещане, че ГЕРБ губи посоката на реформата, а Костов определи голяма част от лансираните мерки като прокризисни, зад които ДСБ няма да застане. Тези стъпки според него няма да имат желания фискален резултат, а вдигането на ДДС е с прокризисен ефект и ще намали доходите на хората с около 2 процента.

От ДСБ обвиниха президента Георги Първанов и БСП в опит да всяват хаос и паника. Главната вина за кризата има държавният глава и тройната коалиция, заяви Иван Костов. Според Димитър Бъчваров Георги Първанов не е реагирал на заложените от предишното управление, чийто архитект е, мини, а ги е аблюдавал без реакция. По думите му това се разчита като политически
обмислен план. Иван Костов добави, че президентът се опитва да изиграе ролята на алтернатива, на център с политическа власт, който има решение на проблемите.

От ДСБ очакват по време на дебата в пленарна зала за прекратяване на правомощията на държавния глава, който вероятно ще е на 31 март, БСП и ДПС да атакуват ГЕРБ и Синята коалиция за антикризисната програма, вместо да дискутират нарушил ли е Първанов конституцията.