Информацията, която официалната версия дава за смъртта на френския писател, драматург и философ Албер Камю през 1960 г., е: „загинал в автомобилна катастрофа”. Твърдението на италианския вестник Corriere della Sera обаче е коренно различно – той по всяка вероятност е бил убит от агенти на КГБ заради острите критиките, които е сипел по адрес на СССР.

Изданието се позовава на италианския учен и поет Джовани Катели, изследвал дневника на известния чешки поет и преводач Ян Забрана. "Чух нещо странно от устата на човек, който знаеше много и разполагаше с добре информирани източници. Според него случаят, довел до смъртта на Албер Камю през 1960 г., е бил организиран от съветски шпиони. Те са повредили гумите на автомобила му", пише в дневника на Забрана.

"Заповедта е била дадена лично от Дмитрий Шепилов (б.р.: Шепилов е заемал поста министър на външните работи на СССР през 1956-1957 г.) заради статия, публикувана във френско списание през март 1957 г., в която Камю го критикува за събитията в Унгария. В статията се говори за "Шепиловото клане" – именно така определя носителят на Нобелова награда от 1957 г. потушаването на въстанието в Унгария от съветските войски през 1956 г.

Камю е дразнил съветските власти и с подкрепата си за друг носител на Нобелова награда за литература Борис Пастернак и романа му "Доктор Живаго", забранен в тогавашния СССР. Москва е имала достатъчно причини, за да убие Камю, категорични са редакторите на италианският вестник.

Пред Guardian Оливие Тод, бивш кореспондент на британската BBC в Париж, който през 2000 г. публикува книгата "Албер Камю: Живот", споделя, че нито един път не е срещал в съветските архиви доказателства за подобна теория. "Няма сведения за КГБ, които биха ме учудили, но това наистина ме потресе… Не мисля, че историята отговаря на истината”, на мнение е Тод.