„Факт е, че в момента голяма част от това, което се продава в момента пилешко, е не само пилешко и още нещо. Има един термин, който се използва в бранша - тумблиране, така нареченото тумблиране”, обясни пред bTV земеделският министър Мирослав Найденов.
В него обаче няма нищо нередно, ако е ясно обозначено на етикета. Единственото условие е, така обработените продукти да не се представят за месо.
„Ако то е тумблирано или шприцовано, това е месна заготовка от пилешко месо и в нейния състав всеки коректен производител би трябвало да опише това, което е вложил в този разтвор”, обясни Любомир Кулински, директор ДВСК.
В него има сол и различни вещества - най-често Е-та. Използва се за напомпване на грамажа и за подобряване на вкуса. Ограничения за вложеното количество няма и затова често пъти при готвене месото се изпарява като вода.
След направената манипулация шприцованите пилешки гърди например имат малко по-различен цвят и изглеждат по-сочни. Използваният разтвор не е опасен за здравето ни, уверяват производителите. И все пак признават, че в бранша има сив сектор, който бие по джоба на потребителите с некачествена стока.
„Ние например не можем да си обясним, как може да се намери пилешко бутче под 2 лева”, каза Галин Митов, управител на предприятие за пилешкото месо. Проверките няма да бъдат кампанийни, обещават ветеринарните инспектори.