Заради нарушения близо 200 търговски обекта и ресторанта са затворени от Агенцията по безопасност на храните това лято. Инспекторите са проверили близо 40 000 заведения, а в топлото време особено внимание се отделя на местата, които предлагат месо, риба и нетрайни продукти.

В София временно са затворени 6 обекта. Един от тях е ресторант в квартал Панчарево, който предлага риба и морски деликатеси. Отворил врати в началото на лятото, но от днес е затворен заради нарушенията, открити от инспекторите на Агенцията по храните. Оказало се, че в обекта има храна с неустановен произход, която не се съхранява при правилни температури и разделно, а в кухнята инспекторите се натъкнали на насекоми заради липсата на мрежи.

Управителят на ресторанта отказа коментар за bTV. Ресторантът ще може отново да отвори врати единствено когато бъдат остранени всички нарушения.

"Това, което най-много ни безпокои по това време на годината, когато температурите са по-високи, е това, че търговците си позволяват да не спазват  температурния режим на съхранение или съхраняват, без да спазват условията за разделност - сурови храни с термично обработени, няколко вида храни на едно място в контакт и т.н.", каза за bTV д-р Антоанета Чакърова.. От агенцията обясняват, че ако сурови меса се съхраняват заедно с готови за поднасяне храни, може да се получи бактериално замърсяване.

След проверки през лятото Агенцията по храните е издала близо 5 000 предписания и е наложила 2 000 акта на заведения на територията на цялата страна. Бракувани са и близо 14 тона храни.