Той ще настоява пред Академичния съвет бъдещите ветеринари да постъпват във факултета с оценката от зрелостния изпит по биология, като се даде шанс на кандидат-студентите да се явят и на конкурсен изпит, а след това да изберат по-високата оценка за участие в класирането. Предложението предизвиква противоположни реакции сред ветеринарите и преподавателите.

Ветеринарна медицина се влиза трудно, с писмен изпит по биология и почти максимален бал за специалността. Дисциплината е популярна, защото в България има само един факултет, където тя се преподава, този в Тракийски университет в Стара Загора.

Решението на образователното министерство, оценката от зрелостния изпит да бъде вход към висшите училища, предизвика различни мнения особено, що се касае за медицината - хуманна и ветеринарна.

Проф Иван Станков - ректор на Тракийски университет: "Това е въпрос на обсъждане и решение на факултетните съвети, на академичния съвет и при едно такова решение може би това да стане в някои от специалностите, но трябва да се има предвид, че това са регулирани професии, които имат сериозен статут, така че трябва много сериозно да се обсъди и този въпрос".

Преподаватели от факултета смятат, че с признаване на оценката от зрелостния изпит по биология като вход за специалността ще привлекат повече кандидати.

Доц. Кирил Василев - преподавател в Тракийски университет: "Не мисля, че това ще означава някакъв срив в системата, напротив имам съмнението, че това би могло да привлече много повече и много по-добри кандидати за обучение по специалността "Ветеринарна медицина". Дано затова системата за средно образование да е готова за това предизвикателство".

От гледна точка на практикуващите ветеринарни лекари, които считат професията за доста трудна, както при усвояването й, така после в практиката, критерият за прием трябва да е по-висок от един зрелостен изпит.

Д-р Цветан Чапръзов - ветеринарен лекар: "Оценката от матурата може да участва в конкурсната оценка за влизане във ветеринарномедицинския факултет, не съм сигурен обаче, дали е необходимо изцяло на база матури, или оценка от матури, дали е възможно по-точно да се влиза само с тази оценка във факултета".

С матура или изпит да влязат в университета бъдещите ветеринарни лекари, предстои да се обсъжда. Окончателно решение ще вземе Академичният съвет на Тракийски университет в края на следващия месец.