"Не като премиер, а като полицай ще гарантирам, че в момента българските граници са много по-надеждни от много от шенгенските граници, както и че с приемането ни в Шенген ще продължим да се стараем да бъдем толкова добри, колкото сме в момента”. Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с министър-председателя на Белгия Ив Льотерм.

Той поздрави българския си колега за отбелязания напредък в изпълнението на изискванията за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство.

Борисов пък благодари на белгийското председателство за това, че на 10 оември е внесло в ЕП решението за присъединяването на България и Румъния в Шенген. "Така следващият председателстващ ЕС - Унгария, ще може да настоява за вземането на крайно решение. Ако това не беше направено, можеше да има проблем”, заяви българският премиер.

След срещата Льотерм заяви пред журналисти, че живо го интересува това, което се случва в България. "Бях мотивиран да дойда, за да видя своя приятел Бойко Борисов, който управлява страната и който заслужава уважение за начина, по който се справя с правителствената политика и за резултатите, които постига”, заяви гостът.

Той отбеляза също, че отношенията между двете страни са интензивни и многостранни. В хода на днешната дискусия премиерът на Белгия е отбелязал усилията на България за постигане на положителен бизнес климат и е окуражил правителството да продължи работата в тази посока.