След временното затишие, районните полицейски управления отново са окупирани от тълпи изнервени хора. Напливът за нови паспорти продължава и в най-отпускарския сезон. Ще плащат ли глоба хората, неуспели да подменят в законовия срок документите си, обяснява Асен Иванов.

Илиян Милушев има 14-годишен син и е длъжен да му извади първата лична карта. Ако не го направи ще го глобят. В 8 часа тази сутрин Илиян отива в столичното Осмо РПУ и се оказва, че е закъснял доста.

"Уведомиха ме, че има списък с 100 човека лимит и съм закъснял и да дойда на другия ден. Охраната беше любезна да каже, че е желателно да се дойде в 4 часа. Имаше хора от опашката, които бяха 85 номер и казах, че са дошли в 5 часа.

Румяна е 98 номер и се притеснява, че и днес няма да бъде сред щастливците:

„Не съм сигурна, но се надявам да вляза. До 5 часа работи касата, след това няма къде да платя и няма да ми вземат документите”, обяснява жената.

Пред Първо районно положението е още по-тежко. На Роксена й е изтекъл международният паспорт. Днес обаче не е нейният ден.

„Започнали се да се записват още вчера посред нощ, ама аз не знаех и си мислех, че като дойда рано сутринта днес няма да имам проблеми. Полицаят каза, че ако до края на работния ден минат тези 150 записани ще даде още малко номера между 150 и 180-ти. Иначе ще почваме да правим списък за утре”, обяснява момичето.

По закон, между 20 и 150 лева е глобата за изтекла лична карта или паспорт. От МВР обаче припомниха, че гражданите имат седем месеца гратисен период, за да си изкарат нов. Няма как обаче да докажат, че не са успели да го направят заради километричните опашки пред районните управления.

От столичния КАТ обясниха големите опашки с отпускарския сезон, който традиционно е пиково време за изкарване на нови книжки. За да се справят с проблема, от следващия понеделник ще заработят още четири нови гишета за обслужване на граждани. От Пътната полиция напомнят, че при подаване на документи за книжка, водачът може да посочи лице, което да получи готовите документи вместо него.