В село Бели извор, Врачанско 79-годишният Георги Василев простреля 14-годишния Асен, който в 11 ч. вечерта искал да набере джанки от сливата на бай Георги. Инцидентът, станал миналия вторник, изправи един срещу друг роми и българи в селото. Версиите и на двете страни на живо представи Антон Хекимян.

"Никога не съм мислил да стрелям. Бях заспал. Кучетата започнаха да лаят, тропна се нещо и станах. Излязох, дойдох на площадката и стрелях три пъти, да ги сплаша. Нагоре стрелях. От страх. Тъкмо бях взел пенсията и си викам – ще дойдат да ме утрепят и ще ми вземат парите", разказва бай Георги.

Асен лежи във врачанската болница с отстранен бъбрек и далак и с прострелна рана в ръката.

"Вината е и у Асен, и у човека, който е стрелял. Чух, че се бил уплашил да не го нападнат (бай Георги) – раните (на Асен) са в гърба. Не виждам как един човек може да те нападне и да го застреляш в гърба. (...) Бай Георги е стрелял и друг път. Защо – нямам представа. Негови си лични проблеми. Защо има пушка?", коментира Валери Александров, пастрок на Асан.

"Отмъщение няма да има, има си закон, има си ред, има си следствие. Не че Асен има досие в полицията, на негово място можеше да е всяко друго дете", допълва Валери. 

"Аз съм кмет от 1988 г. и може да се каже, че Преходът минава през мойте очи. Тия деца са се родили и отгледани тук. Асанчо на няколко пъти го хващаме по къщите на хората. Възрастта му – 14 години, не позволява той да бъде в поправителни домове, трябва съгласието на родителите. Не казвам, че съм съгласен, че трябва да се гърми по деца", коментира от своя страна Тошо Младенов, кмет.

В селото няма местен полицай. Затова и хората се саморазправят.