Най-много е поскъпнало олиото със 79 процента и брашното с 56 процента.

Цените на млечните произведения, яйцата и ориза са с около 30 - 40 на сто по-високи, спрямо декември 2006 г.

Лещата и фасулът са поскъпнали тази година с 20 – 25 %. Захарта и пилето се търгуват през този месец с 10 - 13 на сто по-скъпо спрямо същия месец на миналата година.

Най-малко е увеличението при кренвиршите - 2 %.

От българските плодове и зеленчуци най-голямо поскъпване е регистрирано при зелето - 50 % и картофите - 30 %.

При цитрусовите плодове най-голямо поскъпване е регистрирано при лимоните - 75 % и бананите - 51 %.

По-малка е промяната през тази година спрямо предходната при цената на портокалите и мандарините, като увеличението е съответно с 14 на сто при портокалите и 10 на сто при мандарините.

Единствено цените на доматите и краставиците през този месец са по-ниски спрямо декември миналата година с около 10 стотинки.

ПОСКЪПВАНЕ НА ХРАНИТЕЛНИТЕ СТОКИ 2007 Г. СПРЯМО 2006 Г.

ОЛИО - 79 %
БРАШНО - 56%
МЛЯКО, ЯЙЦА, ОРИЗ - 30-40%
ЛЕЩА, ФАСУЛ - 20-25%
ЗАХАР, ПИЛЕ - 10-13%
ЗЕЛЕ - 50%
КАРТОФИ - 30%
ЛИМОНИ - 75%
БАНАНИ - 51%
МАНДАРИНИ - 15%
ПОРТОКАЛИ - 10%