
Това е и последният ден от родилните мъки на Богородица, започнали по Игнажден (20 декември). На този ден свършват и 40-дневните Коледни пости,
Подготовката за празника започва с приготвянето на няколко вида хляб от домакинята. Основният хляб, т.нар. боговица, е кръгъл и украсен с кръст или кръг. Жените в семейството пък приготвят краваите за коледарите. Основните храни на трапезата са задължително
постни, нечетен брой
и не могат да бъдат по-малко от седем. Смята се, че колкото по-голяма, богата е трапезата, толкова по-богат и здрав ще е домът.
По традиция се приготвя варено жито, варен фасул, сарми с ориз или булгур, ошав. Слага се също така чесън, орехи, мед, кромид лук, запазени от лятото пресни плодове, вино, ракия - всичко, което е произведено през годината в суров или обработен вид.
Мъжкото задължение за празника
е приготвянето на специално дърво, което ще се запали вечерта и ще гори през цялата нощ. В единият край на дървото се пробива дупка, в която се слага тамян, вино, масло, след което тя се затваря. Дървото се намазва с осветено в църквата масло.
На места в Западна България, Тетевенско, Пловдивско и Македонската област се изпича прясна пита със сребърна пара. Под трапезата на Бъдни вечер се разстила слама. До трапезата се поставят различни предмети - ремъка на ралото, напълнена с житни зърна ръкавица, паничка с пясък, кесия с пари, сито с житни зърна и вързани за него с червен конец босилек и чесън, сърп.
Вечерята започва рано,
за да узреят рано житата. От трапезата се запазват орехите, суровото жито и недогорялата свещ за следващите кадени вечери. През нощта масата не се прибира. Според поверието, както мине Бъдни вечер, така ще върви животът през цялата година.
Посреднощ на Бъдни вечер тръгват коледарчетата
Те ходят по къщите на роднини, съседи и цялото село. Това ходене се нарича "коледуване". Всяко коледарче носи дрянова пръчка.
Коледарчетата са предвестници на коледарниците. Не се чуват онези песни, които се пеят по Коледа, пеят се само кратки песни и припевки.
За тях домакинята е приготвила рано сутринта колачета, които им дава заедно със сушени круши, сливи, орехи, ябълки, грозде.