Фризо Абинг говори за тържествата във връзка с разширяването на Шенгенското пространство с девет от десетте приети през 2004 г. страни в Европейския съюз - Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия,Словения, Унгария, Чехия и Малта, предаде БТА.

Няма определен срок за включване на България и Румъния в Шенгенското пространство. Това е дълъг процес и трябва да има сигурност, че двете страни са готови да изпълняват изискванията на Шенгенската система, която включва редица елементи извън чисто граничния контрол, каза говорителят.

Той спомена някои от тези елементи - развитие на сътрудничеството между полицейските служби, налагане на строг контрол върху защитата на личните данни, наличие на напълно функционираща електронна система за обмен на данни между страните в Шенгенското пространство и спазване на шенгенските изисквания при издаване на визи.

Това е много широк кръг от проблеми, по които трябва да се работи. След като в България и Румъния имат увереност, че са направили необходимото, те трябва да уведомят Съвета на Европейския съюз.

След това ще започне период на оценка, в който участват представители на всички страни в Шенгенското пространство. След като те изразят мнението си, Съветът трябва да гласува единодушно приемането на двете страни, обясни Фризо Роскам Абинг.