И днес, обаче, народните избраници се скараха по последния текст в правителствения бюджет. Той предвижда над 1 милиард лева държавни пари да се отделят за строежа на АЕЦ "Белене". ДСБ пак напуснаха пленарната зала.

Скандалът избухна с обвинения в лъжа - ДСБ заявиха, че Румен Овчаров, като енергиен министър, излъгал, че за построяването на АЕЦ "Белене" няма да бъде необходима държавна гаранция, а сега изведнъж в последната точка на държавния бюджет се блокират 1 млрд. и 200 млн. лв. като евентуално държавно обезпечаване по сделката. Тогава няма гаранции, че и цените на тока няма да се увеличат, казаха още от опозицията.

Иван Иванов: "С лъжа, г-н Овчаров, като в приказката за лъжливото овчарче, не може да се повярва на това, което говорите. И цената на единица електроенергия няма да е 4 евроцента".

Няма да поскъпва тока, категоричен е Румен Овчаров, а сделката за строежа на АЕЦ "Белене" ще е не повече от 4 млрд.

Румен Овчаров: "Има проведен конкурс с определени условия и в тези условия пише цена 4 млрд. лв. и цена на електроенергията до 4 евроцента, но, г-н Иванов очевидно има връзка с небесните сили и знае някои други тайни, които аз не знам".

В крайна сметка, въпреки че сините и днес излязоха от пленарната зала в знак на протест, мнозинството гласува 1 млрд. и 200 млн. лв да бъдат осигурени, ако фирма Евроатом ни поиска държавна гаранция при отпускане на заем за страната ни за строежа на АЕЦ "Белене".

Доволни, че след 3 дни целодневни заседание и със скандали Бюджет 2008 беше одобрен, депутатите излязоха в Коледна ваканция и ще се върнат в парламента на 15 януари догодина.