Миналата година около 1/4 от всички бебетата в България са дошли на бял свят със секцио. От близо 3700 раждания в софийската първа АГ болница "Света София" през тази година, над 1600 деца са родени с намесата на скалпел.

За някои жени този начин на раждане е дори символ на социален статус. Но последният доклад на Световната здравна организация (СЗО) предупреждава, че Цезаровото сечение увеличава двойно риска от фатален край или тежки усложнения за майката. Процедурата също така увеличава риска за новороденото със 70%.

Едни искат да се запазят такива каквито са, други смятат, че по-малко болезнено е да родиш с Цезарово сечение, трети - че един път ще родят и по-хубаво да стане по този начин отколкото по друг, споделя опита си д-р Валентина Григорова.

Лекарите напомнят, че секциото е коремна операция, която има за цел да осигури раждане при определени здравословни проблеми на майката или плода. Въпреки модата на Цезаровото сечение напоследък, някои майки вярват, че операцията би ги лишила от чувството за истинско даряване на живот.

От началото на тази година в Първа АГ болница в София около 1600 майки са родили чрез секцио. При над 10% това е станало по тяхно желание.