Новата институция трябваше да бъде избрана до края на годината, съобразно ангажиментите ни към Европейския съюз. Опозицията обвини управляващите, че назначават политически фигури в инспектората, напусна пленарната зала и обяви, че ще сезира конституционния съд за нарушаване на конституцията.

Залата в парламента се взриви от предложенията за състав на новия инспекторат, който трябва да наблюдава съдебната система и да информира Висшия съдебен съвет за случаи на корупция и злоупотреби с власт на висши магистрати. Опозицията обвини мнозинството, че предлага свои партийни кадри в инспектората в пазарлъци с НДСВ и ДПС и дори БНС.

Толкова е важна тая власт, тая недосегаема в следващите години власт, толкова е важен контролът върху съдебната система, че всичко си струва да се постави на карта - всичко в покера, който играете по между си, коментира Иван Костов.

После опозицията, без БНС, напусна пленарната зала. 16-те от новата група БНД също заявиха, че няма да гласуват предложения от мнозинството състав.

За да бъдат избрани 11-те магистрати, беше необходимо 2/3и мнозинство, тоест минимум 160 депутати. Мнозинството, с подкрепата на независимите и БНС, се мобилизира и задейства схемата на ученическия контрол - който не е наясно как да гласува "за" или "против", да гледа скритите показалки в парламентарните групи - вече не червени и зелени папки, нито маркери, а пръсти.

Така се стигна за избиране само на осем от 11 членове на новия инспекторат и тази точка беше обявена за приключена. От опозицията веднага реагираха, че действието на нов орган в непълен състав е противоконституционно.

Ако си позволят управляващите да накарат този инспекторат да встъпи в длъжност половинчато, то тогава ще сезираме конституционния съд да се намеси, заяви Веселин Методиев.

Според председателя на ВАС Константин Пенчев в Швейцария висшите магистрати се предлагали от политически партии и никой не ги обвинявал за пристрастия, затова не било редно опозицията да протестира.