Съветът на директорите на общинското дружество взе решението по искане на кмета Бойко Борисов, макар към момента да няма повдигнато обвинение срещу Василев.

Съпругата на Василев - Симона Василева, е била разпитана днес в полицията. Източници от прокуратурата твърдят, че свидетелските й показания хвърлят светлина върху разследването за източване на огромни суми от касата на дружеството. Преди седмица отстраненият шеф на "Трамкар" Христоско Вретенаров намекна, че е дал на нея част от изнесената сума.

И днес Вретенаров не каза на кого друг е давал парите, които методично е изнасял цели две години. На деветия ден от разследването липсите достигнаха 1,5 млн. лв. Досега Вретенаров е признал само за 670 хил. лв. Втората сума според него била "пълна глупост". Каквото имах да казвам съм го казал на разпит пред съдията, там сме говорили единствено и само за едната цифра, отбеляза той.

Именно това, че сътрудничи активно на разследването, караше трамвайния инженер да вярва, че съдът ще уважи жалбата му и ще го върне на поста директор на "Трамкар". Апелативният съд отхвърли молбата му. Вретенаров не даде конкретен отговор на констатацията на Столичния инспекторат, че се губят парите от продажбата на 300 т желязо и добави, че вече е станал изкупителна жертва за нередностите в дружеството.

Бившият директор на "Трамкар" призна, че изплаща кредити към банки и ще има проблем с вноските.

Прокуратурата не може да замести всички над 30 контролни органи в държавата, които трябва да следят за нередности в общинските фирми. Така главният прокурор Борис Велчев коментира положителните финансови одити през последните години, които са правени на оказалите се източени общински фирми.

Ако прокуратурата бъде сезирана, ще извърши проверки, но не може да замени институции като финансовия контрол, данъчните органи и органите на Сметната палата, допълни обвинител №1.