
На празниците почти всяко семейство ще сложи на трапезата месо. В повечето случаи хората си купуват прясно месо без да подозират, че могат да бъдат измамени. Проверките на ветеринарите показват, че в някой магазини ползват старо замразено месо, размразяват го и го продават, уж, като прясно. Такова месо обаче не само, че не е вкусно, но може да бъде и опасно за хората.
Д-р Джемал Читов, директор на РВМСК–Хасково: "Самото дефростиране трябва да става при точно определени условия, ако не са налице тези условия винаги съществува риск за здравето на потребителя".
Как да познаем прясното от предварително размразеното месо в магазина и имаме ли гаранция, че на празничната ни трапеза няма да има двадесетгодишно замразено месо, внесено в България от резерва на някоя друга страна, например. Според животновъдите, гаранция няма.
Делка Колева, животновъд: "Само по цвета можеш да го познаеш. Цветът е тъмен, когато е дълбоко замразено, а когато е пресничко - е по-така, зависи. Някой търговци слагат и захар и става светло".
Заради тази изобретателност на родните търговци, ветеринарите съветват и при най-малкото съмнение да търсим документ за произхода на месото от търговеца. Екипът ни направи точно това. Посетихме магазин на пазара, където се продаваше евтино и потъмняло месо.
Продавачката любезно ни предостави цялата документация, но в нея освен стокови разписки, друго не открихме. Проверките на ветеринарите в магазините в хасковски регион ще продължат до края на годината, а първите резултати ще са известни още в края на тази седмица.