В бюджета са заложени данъчни приходи и отчисления за осигуровки за над 27 милиарда лева, или с около една трета повече от предвидените за тази година (вж. видео).

За пръв път предварително е заложен очакваният бюджетен излишък - той е почти 2 милиарда лева, по-точно, 1 милиард и 800 милиона.

Също така, за пръв път е предвиден и специален резерв от 300 милиона лева. Нарича се буфер за фискална устойчивост и с него ще се покриват неблагоприятни шокове върху икономиката ни.

Предвиденото по бюджет увеличение на пенсиите от юли догодина е 9,5 %. Най-голямата пенсия ще е 490 лева, а минималната 112 лева.

Заплатите в бюджетния сектор също ще се увеличат с 10 % от юли. Но това ще е съпроводено и с изискване за 12 % съкращение на държавната администрация.

Увеличават се детските надбавки, както и хората, които ще имат право да ги получават. Вместо 18 лева, добавката за едно дете на месец става 25 лева. Досега те се плащаха на семейства с доход до 200 лева на човек, а от догодина прагът се увеличава на 300 лева.

Допълнителното намаление на парите, които плащаме за осигуровки е именно една от най-интересните проектопоправки, предложена от НДСВ. Милен Велчев и Христина Христова защитават тезата, че ако бюджетът се изпълнява добре, осигурителните удръжки за пенсия могат да се намалят с още 3 %.

Засега няма съгласие в коалицията дали това е възможно. Тази точка от бюджета остана да се гласува утре. Така че, предстои да видим какво ще е решението.

Още днес в залата опозицията остро критикува бюджета. Аргументите на опозицията, която НЕ приема бюджет 2008:

18 млрд. лв. приходи, които правителството залага са недостатъчни, подценени са вероятният скок в цените на горивата и възможната инфлация, което ще доведе до нови стачки.

Иван Костов: "Няма да можете да спрете тези стачки, а те ще дойдат неминуемо, защото е абсолютно нередно, няма никакви мотиви да карате хората да плащат заради това, че някой друг - правителството, законодателят не е довършил работата. Най-нечестното нещо е да надписваш системно сметките на българския данъкоплатец, да се държиш като мошеник спрямо собствения си народ".

Опозицията подозира, че правителството пак ще скрие пари от народа и ще ги извади като огромен бюджетен излишък в края на 2008 година, както направи тази година и тогава също няма да е ясно къде ще изчезнат тези уж спестени пари. И още: щяло да стане като с възрастните баби, които кътали монети в кърпа и на Коледа се оказва, че не могат нищо да си купят с тях.

Елеонора Николова: "За съжаление аз установявам,че финансовият министър се държи по същия начин като тези бабички - къта под миндера - 3 млрд".

С една дума отговори на тези обвинения финансовият министър Пламен Орешарски. Нарече ги несериозни.

Пламен Орешарски: "Приходите, заложени в бюджета, който разглеждате, са с ръст малко над 26 на сто спрямо приходите от тазгодишния бюджет - а на база очаквано изпълнение за 2007 година ръстът в приходите е с над 10 на сто - това ми дава основание да твърдя, че тезите за подцененост не са докрай издържани експертно".